Székesfehérvári előadások
2010. január-április

Dr. Horváth Dezső - A Világegyetem leghidegebb pontja, az LHC A Vilagegyetem leghidegebb pontja, az LHC (100 MB)
Dr. Horváth Dezső - 2010. január 19.
A csak hang (MP3) változat:
A CERN nagy hadronütköztetője a világegyetem egyik leghidegebb helye, ugyanakkor galaxisunk egyik legforróbb pontja is egyben. Új időszámítás kezdődött az alapkutatásokban. A nagy hadronütköztető (LHC) Genf mellett, a francia-svájci határon, a domborzati viszonyoktól függően 50-150 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban működik. A kutatások során a csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek a kutatók, és az ütközésekkor keletkező új részecskék fizikai sajátosságaiból következtetnek az ütközés pillanatában fennálló körülményekre. Ezáltal az anyag szerkezetébe, illetve a Világegyetem korai fejlődési állapotába nyerhetnek bepillantást a tudósok.


Székesfehérvári segítők Haitin Székesfehérvári segítők Haitin (126 MB)
Beszélgetés a Baptista Szeretetszolgálat RESCUE 24 mentőcsapatának tagjaival - 2010. február 5.
A csak hang (MP3) változat:
A Baptista Szeretetszolgálat RESCUE 24 speciális mentőcsapata a földrengést követően első magyar segítőként érkezett Haitire. A mentőcsapat vezetője, Pavelcze László munkatársaival két hét alatt 1500 sérült ellátásában vett részt. A Haitin tapasztaltakon túl a Szolgálat korábbi bevetéseiről, és a mentési munkák hátteréről, mikéntjéről is beszámol majd. Révész Szilvia, a BSZA kommunikációs igazgatója arrról beszél, milyen munkák folynak egy katasztrófa hátterében, és mi mindent végez a segélyszervezet mindeközben itthon, amiről az emberek jóval ritkábban hallanak.


Sárneczky Krisztián - A Földet veszélyeztető égitestek A Földet veszélyeztető égitestek (110 MB)
Sárneczky Krisztián - 2010. március 12.
A csak hang (MP3) változat:
Néhány nappal ezelőtt egy nagy meteor megsemmisülése okozott igen fényes felvillanást hazánk északi része felett. A robbanás okozta lökéshullám hatását a földrengésjelző állomások is rögzítették. Vajon milyen gyakran közelíti meg bolygónkat egy-egy ilyen égitest? Mekkora veszélyt jelentenek az életre és az emberiségre? Hogyan lehet megóvni Földünket kisbolygók vagy üstökösök "támadásától"?


Dr. Nagy Balázs - Eyjafjallajökull - egy vulkánkitörés anatómiája Eyjafjallajökull - egy vulkánkitörés anatómiája (131 MB)
Dr. Nagy Balázs - 2010. április 27.
A csak hang (MP3) változat:
A napokban egy izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull kitörése határozza meg egész Európa, sőt az egész északi félteke légiközlekedését, de a csillagászati megfigyelők is izgalomba jöttek. A Földgömb estjén a téma egyik legjobb hazai szakértője, Dr. Nagy Balázs geográfus beszél Izlandról, a vulkánkitörések anatómiájáról, hatásairól. A program második részében bemutatkozik a Magyar Földrajzi Társaság magazinja. A beszélgetést Nemerkényi Zsombor, a Földgömb c. folyóirat főszerkesztő-helyettese vezeti.


Dr. Banai Miklós - Dr. Lukács Béla - Könyvbemutató: A Kárpát-medence egysége / Miért szűnt meg? Helyreáll-e újra? Könyvbemutató: A Kárpát-medence egysége / Miért szűnt meg? Helyreáll-e újra? (209 MB)
Dr. Banai Miklós, Dr. Lukács Béla - 2010. április 29.
A csak hang (MP3) változat:
A könyv a Kárpát-medence igazgatási egységét vizsgálja a nyugati civilizáció keleti-délkeleti, az iszlám és ortodox-pravoszláv civilizációkkal határos, peremterületébe ágyazva. Közép-Kelet-Európát a magyar-horvát és lengyel-litván királyságok csatolták a nyugati civilizációhoz. A keleti civilizációkkal vívott küzdelmek vezettek e régió egységes igazgatásainak megtöréséhez és a 20. században a nyugati civilizációból történt kiszakításához. A könyv az egység helyráállásának feltételét a történelmi egyházak képviselte értékrend megerősödésében, annak mentén a Kárpát-medence és a bővebb régió lakóinak érdekeit képviselő elit kiemelkedésében látja, a konföderatív Európai Unió keretében.


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu