Székesfehérvári csillagászati, földrajzi, meteorológiai és lélektani előadások
A Szabadművelődés Háza - 2011 tavasza


Sárneczky Krisztián - 2011. január 20. - A magyar kultúra az égbolton A magyar kultúra az égbolton (225 MB)
Sárneczky Krisztián - 2011. január 20.
A csak hang (MP3) változat:
Az előadás a magyar vonatkozású égitesteket és az égitesteken található felszíni alakzatokat mutatja be. Előadónk több tucat kisbolygót fedezett fel, köztük az Alba Regiát is, melyet a fehérvári Fűrész Gáborral együtt talált meg. A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénnyel arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a tudományok is fontos részei kultúránknak.


Galántai Zoltán - 2011. január 27. - A párkapcsolat jövője - a jövő párkapcsolata A párkapcsolat jövője - a jövő párkapcsolata (225 MB)
Galántai Zoltán - 2011. január 27.
A csak hang (MP3) változat:
Szinte mindenki házasságban él élete hosszabb-rövidebb szakaszában. Hogy ez meddig tart, az "majd elválik". De korábban azonban sem ez, sem a házasság nem volt olyan jellemző, mint ma, és bár biztosat nem tudhatunk, abban azért meglehetősen biztosak lehetünk, hogy a jövőben a házasság is meg fog változni. Méghozzá nagyon.


Szászi József - 2011. február 8. - Földrengések Magyarországon és a nagyvilágban Földrengések Magyarországon és a nagyvilágban (243 MB)
Szászi József - 2011. február 8.
A csak hang (MP3) változat:
Szerencsére ritkán, de néha hazánkban is megmozdul a föld. Legutóbb január végén érezhettük ezt a rémisztő jelenséget. Hogyan és miért jönnek létre a rengések? Melyek a legveszélyesebb helyek a Földön és milyen gyakoriak Magyarországon? Előre jelezhetők-e a földrengések és mit kell tennünk rengés idején?


Kötél László - 2011. február 22. - Kalandozások a Naprendszer peremén Kalandozások a Naprendszer peremén (184 MB)
Kötél László - 2011. február 22.
A csak hang (MP3) változat:
1781-ig az emberiség abban a hitben élt, hogy a Naprendszer a Szaturnusz bolygónál véget ér. Ekkor azonban felfedezték az Uránuszt, majd szép lassan más égitestek is előkerültek abból a térségből. Az előadásból megismerhetjük ezen felfedezések történetét, illetve mai tudásunkat a Naprendszer külső részéről.


Farkas Alexandra - 2011. március 22. - A légkör csodálatos optikai tüneményei A légkör csodálatos optikai tüneményei (184 MB)
Farkas Alexandra - 2011. március 22.
A csak hang (MP3) változat:
Brassóban 1550. január 20-án jegyezték fel a címben olvasható rövid szövegrészletet. 1639-ben pedig Modor vidékén is "többen egészen kivehetően három Napot észleltek". Vajon mi lehetett ez a jelenség? Valóban három Nap sütött volna az égbolton? Vagy csak egy különös légköroptikai tüneményről van szó, melyet akár mi is megfigyelhetünk, ha nyitott szemmel járunk? Erről és ehhez hasonló csodajelekről szól a Környezetoptika Laboratórium fiatal kutatójának előadása a Meteorológiai Világnap előestéjén.


Dr. Pléh Csaba ü 2011. március 24. - A mai lélektan emberképe (Ember 2.0 sorozat) A mai lélektan emberképe (Ember 2.0 sorozat) (242 MB)
Dr. Pléh Csaba - 2011. március 24.
A csak hang (MP3) változat:
Az előadás a mai pszichológia természettudományos szemléleten alapuló új irányzatát mutatja be. Az embert, mint biológiai és társadalmi lényt vizsgálja. A fejlődésben, változásban fontos szerepe van a genetikai alapoknak, a tanulásnak, a nyelvnek, a kultúrának az alkalmazkodásnak és beilleszkedésnek. Vendégünk a téma legjobb, nemzetközileg is elismert szakembere.


Dr. Pázmándi Tamás - 2011. március 29. - Földrengés, cunami, nukleáris baleset Földrengés, cunami, nukleáris baleset (325 MB)
Dr. Pázmándi Tamás - 2011. március 29.
A csak hang (MP3) változat:
A 2011. március 11-i rekorderejű földrengés, valamint az azt követő szökőár következtében a japán Fukusima atomerőmű több blokkján is nukleáris veszélyhelyzet alakult ki. Az előadásban ismertetjük az eseményeket, bemutatjuk a hatásokat, elemezzük a lehetséges következményeket. Vendégünk Dr. Pázmándi Tamás, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke.


Fűrész Gábor - 2011. április 4. - Föld 2.0 - ...de hogyan lehet megtalálni? Föld 2.0 - ...de hogyan lehet megtalálni? (468 MB)
Fűrész Gábor - 2011. április 4.
A csak hang (MP3) változat:
A nagyon hosszú távú jövőnket az határozza meg, hogy szükség esetén el tudunk-e költözni másik égitestre. Ehhez meg kell találnunk a "második" Földet. Ilyen kutatások már folynak, sőt az exobolygókat kereső Kepler-programban előadónk is részt vesz.


Tóth Zoltán - 2011. április 18. - Üvegházak a Világegyemben - a planetáris atmoszférák működése és a földi klímaváltozás Üvegházak a Világegyemben - a planetáris atmoszférák működése és a földi klímaváltozás (408 MB)
Tóth Zoltán - 2011. április 18.
A csak hang (MP3) változat:
Mik is valójában a planetáris atmoszférák, milyen kényszerek működtetik őket, mennyiben különböznek egy csillag fotoszférájától, mi a stabil klíma létezésének feltétele? Mit nevezünk klímának és klímaváltozásnak? Hogyan lehet ezt leírni, mérni? Milyen egy klímamodell? Valóban változik-e a klíma, és ha igen, mik kormányozzák ezt elsősorban? Hogyan mérhető a klímaváltozás? Miért hallunk sokszor egymásnak teljesen ellentmondó előrejelzéseket a földi klíma jövőjét illetően?


2011. május 2. - 90 év égen és földön - beszélgetés Ponori Thewrewk Aurél csillagásszal 90 év égen és földön - beszélgetés Ponori Thewrewk Aurél csillagásszal (175 MB)
2011. május 2.
A csak hang (MP3) változat:
A magyar csillagászat doyenje épp a rendezvény napján ünnepli 90. születésnapját. Csillagászattörténeti és kronológiai kutatásokkal foglalkozik, publikál, szakcikkeket és könyveket ír. A Magyar Csillagászati Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke számtalan ismeretterjesztő előadást tartott és tart ma is. Fő kutatási területe az égbolt és az égitestek kultúrtörténeti vonatkozásai. A "Csillagok a Bibliában" című művében 50 évnyi kutatómunkájának eredményeit foglalta össze a Biblia csillagászati vonatkozásairól. Nevét 2005 óta kisbolygó viseli. A rendezvényen kilenc mozgalmas évtized égi és földi eseményeiről beszélget az ünnepelttel Benkő Andrea, a Magyar Rádió helyi tudósítója.


Tóth Tamás - 2011. június 1. - Milyen nyarunk lesz? Meteorológia - előrejelzéstudomány Milyen nyarunk lesz? Meteorológia - előrejelzéstudomány (473 MB)
Tóth Tamás - 2011. június 1.
A csak hang (MP3) változat:
A meteorológiai nyár első napján a tévéből ismert fiatal meteorológus mindannyiunkat érintő és érdeklő kérdésekre keresi a választ: mennyire pontosan lehet megmondani a következő napok, hetek, hónapok időjárását, milyenek az előrejelzés módszerei lehetőségei, korlátai.


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu