Székesfehérvári ismeretterjesztő előadások
A Szabadművelődés Háza - 2011 ősz

Képes Gábor, Vizi Pál, Matus György - 2011. szeptember 17. -  <I>(Kultúrházak éjszakája)</I> - Előadás, felolvasás és beszélgetés Stanisław Lemről és a megálmodott jövőről Előadás, felolvasás és beszélgetés Stanisław Lemről és a megálmodott jövőről (357 MB)
Képes Gábor, Vizi Pál, Matus György - 2011. szeptember 17. - (Kultúrházak éjszakája)
A csak hang (MP3) változat   >  
90 éve született Stanisław Lem. 90 év alatt nemcsak a világ változott nagyot, hanem maga a futurológia is. Hogy mennyire és miképp, azt Képes Gábor muzeológus-író, Vizi Pál mérnök, Matus György színművész próbálja érzékeltetni - ki-ki a maga módján.



Horváth Árpád - 2011. október 4. - Neutrínók földben és az égen Neutrínók földben és az égen (317 MB)
Horváth Árpád - 2011. október 4.
A csak hang (MP3) változat   >  
A neutrínók a Pauli által felfedezhetetlennek gondolt részecskékből rendszeres mérés tárgyai lettek, és a neutrínók észlelése a csillagászat számára is új lehetőséget hozott. Hogyan észlelhetők a neutrínók? Hányféle neutrínó van? Miért észleltek kevesebbet annál, mint amennyit a Napból vártak? Milyen neutrínóobszervatóriumok léteznek és épülnek? Milyen csillagászati jellegű észlelések történtek?



Bartha Lajos - 2011. október 25. - Mesélő csillagok Mesélő csillagok (246 MB)
Bartha Lajos - 2011. október 25.
A csak hang (MP3) változat   >  
A tudományos csillagászatban ma is alkalmazzák a csillagképek, "csillagjegyek" sok évezredes elnevezéseit. A csillagkép-nevek jelentése hosszú idő alatt sokszor lényegesen megváltozott, az újabbkori elnevezések nem egyszer személyes érdeklődést, vagy éppen hiúságot tükröznek. Az előadásból megtudhatjuk, hogyan is formálódtak a mai csillag-nevek?



Ledneczki István - 2011. november 29. - Az űrrepülőgép tündöklése és bukása Az űrrepülőgép tündöklése és bukása (240 MB)
Ledneczki István - 2011. november 29.
A csak hang (MP3) változat   >  
Gagarin űrrepülése után 20 évvel, 1981. április 12-én egy forradalmian új űrhajótípus és hordozórendszere debütált a floridai Kennedy Űrközpontban. Ez a rendszer aztán néhány kényszerszünetet leszámítva több mint 30 évig állt az űrkutatás szolgálatában - igaz, nem teljesen úgy sikerült minden, ahogy azt annak idején a rendszer megálmodói elképzelték. A SpaceShuttle azonban ennek ellenére is az Egyesült Államok technológiai fölényének egyik szimbólumává vált, és a mai napig kérdéses, hogy mi tölti majd be az utána maradt űrt. Sorra vesszük az amerikai űrrepülőgép-program főbb állomásait, felemelő és kevésbé felemelő pillanatait, végül pedig virtuális sétát teszünk a Kennedy Űrközpontban, és felidézzük az utolsó SpaceShuttle-küldetés legfontosabb momentumait.



2011. november 29. - Vigyázat, csalók! - Vágó István új könyvének bemutatása (1. rész) Vigyázat, csalók! - Vágó István új könyvének bemutatása (1. rész) (298 MB)
2011. november 29.
A csak hang (MP3) változat   >  
2011. november 29. - Vigyázat, csalók! - Vágó István új könyvének bemutatása (2. rész) Vigyázat, csalók! - Vágó István új könyvének bemutatása (2. rész) (229 MB)
2011. november 29.
A csak hang (MP3) változat   >  
"""...egy magamfajta szkeptikusnak, ha van célja, csak az lehet, hogy az embereket rávegye: ne hagyják magukat becsapni, tegyenek fel minél többször kérdéseket, kételkedjenek mindabban, amivel mások meglepik őket. Járjanak a végére, mielőtt sok pénzt költenek a csodaszerre, vagy a csodát kínáló emberre."" (Részlet Vágó István könyvéből)



2011. december 1. - Az égbolt rejtett csodái - Éder Iván fotókiállításának megnyitója Az égbolt rejtett csodái - Éder Iván fotókiállításának megnyitója (220 MB)
2011. december 1.
A csak hang (MP3) változat   >  
A kollekció bemutatásának célja, hogy az objektumokat érdekességükön kívül a látványos és szép oldalukról is megismertesse. A képek készítésénél elsődleges szempontok között szerepelt a fotográfiai szintű alkotások létrehozása, melyek szemet gyönyörködtetőek és szórakoztatóak is amellett, hogy az igazán izgalmas és hihetetlen valóságot ábrázolják.



[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu