Zöld kalandozások
Ökofrankó beszélgetések a HuMuSz Házban - 2011 őszi sorozat

Roszík Dániel - 2011. október 5. - Érték és profit... - avagy miben más egy közösségi bank? Érték és profit... - avagy miben más egy közösségi bank? (266 MB)
Roszík Dániel - 2011. október 5.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az elmúlt évtizedekben számos olyan üzleti vállalkozás jött létre, amely a tudatos és fenntartható gazdálkodás témakörén belül olyan termékek és szolgáltatások területén kínálnak új lehetőségeket, melyek középpontjában kifejezetten a pénz és a pénzügyi szolgáltatások állnak. Ma már számos bank működik a világon, amelyek önmagukat "zöld bank"-nak, "ökobank"-nak, "etikus bank"-nak vagy "közösségi bank"-nak határozzák meg. Ezen bankok közös vonása, hogy működésüket a jogszabályi és pénzügyi feltételeken túl olyan értékeknek rendelik alá, melyek a hagyományos bankokban nem feltétlenül vannak jelen.

Az ilyen bankok például megmondják ügyfeleiknek, hogy mennyivel járultak hozzá a bank éves profitjához, fenntartható és környezetbarát módon működő projekteket finanszíroznak, vagy profitjuk egy részét (az ügyfelek szavazatai alapján) szétosztják civil szervezetek között. Magyarországon már működik az első ilyen bank - az előadás igyekszik néhány izgalmas kérdést felvetni a pénzhez és a tudatos pénzügyi szemlélethez kapcsolódóan, illetve betekintést adni a Magnet Közösségi Bank működésébe. Beszélgetőpartner: Roszík Dániel teológus, szervezetfejlesztő-szupervízor és bankmenedzsment szakértő.



Takács-Sánta András - 2011. október 19. - Nélkülözhetetlen közösségek Nélkülözhetetlen közösségek (441 MB)
Takács-Sánta András - 2011. október 19.
A csak hang (MP3) változat   >  
Találkozónkon az ökologikus életmód-alternatívákat kínáló kisközösségekről beszélgetünk, illetve betekintést kapunk a Kisközösségi Program működésébe. Egy lelkes csapat 2008 őszén indította el a Kisközösségi Programot (info.kiskozossegek.hu), amely egy nagyon hosszú távra tervezett akcióprogram. Fő célja, hogy elősegítse olyan helyi kisközösségek formálódását, megerősödését és hatékony ténykedését, amelyek ökologikus életmód-alternatívát kívánnak megvalósítani. Miért van szükség a (kis)közösségek újrafelfedezésére az ökológiai fenntarthatósághoz? Milyen elgondolkodások állnak a Kisközösségi Program mögött? Milyen eredmények születtek eddig? Melyek a legfontosabb tervek? Beszélgetőpartnerünk: Takács-Sánta András, a Kisközösségi Program szakmai vezetője, az ELTE TTK Környezettudományi Centrumának adjunktusa, a Humusz Házban zajló Humánökológia Tanfolyam oktatója



Labanc Györgyi - 2011. november 2. - Oktatási intézmények - fenntarthatósági szempontokból Oktatási intézmények - fenntarthatósági szempontokból (316 MB)
Labanc Györgyi - 2011. november 2.
A csak hang (MP3) változat   >  
Egyértelmű, hogy a környezeti nevelésnek kiemelkedő jelentősége van a jelenlegi fenntarthatatlan termelési és fogyasztási szokások megváltoztatásában. Azt is tudjuk, hogy ezt a fajta szemléletformálást (mely messze túlmutat bizonyos ismeretek átadásán) nem lehet "elég korán kezdeni". De vajon milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy Zöld Óvodának? Milyen kormányzati - és nem kormányzati stratégiák léteznek a fenntarthatóságra nevelés területén? Milyen elvárásokat támasztanak a szülők és az óvodapedagógusok egy ilyen zöld intézmény felé? Mire számíthat az a szülő, aki Zöld Óvodába iratja gyermekét? Beszélgetőpartner: Labanc Györgyi közoktatási szakértő, a hazai környezeti nevelés kiemelkedő alakja, a Zöld Óvoda Hálózat elnöke.



Fehér Bori, Barcza Dániel - 2011. november 16. - Mome EcoLab - avagy: Mome EcoLab - avagy: "Egy termék környezeti hatásának 80%-a a tervezőn múlik" (280 MB)
Fehér Bori, Barcza Dániel - 2011. november 16.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az EcoLab a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fenntarthatósági kutatócsoportja. Egy interdiszciplináris, nyitott szellemű műhely. Keretei között különböző szakterületek, egymást ösztönözve végeznek projekt alapú, alkalmazott kutatásokat, és teremtenek fenntartható értékeket a társadalom, a környezet és a gazdaság számára. A csoportot, a MOME fiatal kutatóinak irányításával formatervezők, építészek, tájépítészek, design menedzserek, közgazdászok, szociológusok és fenntarthatósági szakértők alkotják.



Németh László - 2011. november 30. - A szociális szövetkezetek hozzájárulása a fenntartható társadalmi működéshez A szociális szövetkezetek hozzájárulása a fenntartható társadalmi működéshez (261 MB)
Németh László - 2011. november 30.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az est folyamán a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének munkáján keresztül ismerhetjük meg a szociális szövetkezetek szerepét, lehetőségeit és eredményeit. részletesen hallhatunk a Közösségi Szociális Szövetkezet "Közösségben újra hasznos" programjáról, mely kitűnő példája annak, hogy a szociális szövetkezetek miképpen járulhatnak hozzá az ökológiailag és társadalmilag is fenntartható fejlődéshez. Az előadás célja, hogy képet kapjunk a szociális és az ökológiai szempontok összeegyeztethetőségéről és erről tudjunk közösen gondolkodni, diskurzust folytatni.



Fazekas Ildikó - 2011. december 14. - Reklám - hasznos, vagy káros? Reklám - hasznos, vagy káros? (197 MB)
Fazekas Ildikó - 2011. december 14.
A csak hang (MP3) változat   >  
Jó bornak nem kell cégér - tartja a mondás. Mégis, akárhová nézünk, körbevesznek minket a különböző termékeket, szolgáltatásokat, akciókat hirdető reklámok. De milyen is egy jó reklám? És milyen a tudatos reklámfogyasztó? Milyen típusú önkorlátozások léteznek a hirdetők részéről? Mitől és hogyan lett ennyire trendi a zöld/öko/bio jelző a hirdetésekben? Ezekre és más hasonló kérdésekre keressük a választ az est folyamán.



[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu