A tudomány hónapja Táton és Tatán
2011. november

Nagy László - 2011. november 4. - A marsi élet nyomában A marsi élet nyomában (247 MB)
Nagy László - 2011. november 4.
A csak hang (MP3) változat   >  
Egészen az 1950-es évekig tartotta magát az a közhiedelem, miszerint a Marson akár értelmes idegen lények is lakhatnak, hiszen a földi távcsövek homályos képein kívül nem sok információnk volt az ottani körülményekről. Ezt a hiedelmet az emberiség automata követei tudták csak szerte foszlatni, melyek kamerákkal, és egyéb műszerekkel felszerelve elhaladtak a vörös bolygó mellett, és megvizsgálták az ottani körülményeket, így az 1970-es évekre kialakult a kép a marsi élet lehetséges formáiról, és létüket a történelem legdrágább űrszondás küldetése sem tudta maradéktalanul megcáfolni. A Viking szondák eredményei még ma is viták tárgyát képezik a marsi életet kutató tudósok körében, és ez hívta életre az idei év végén induló, minden eddigi Mars szondánál nagyobb, összetettebb, és kifinomultabb műszerekkel rendelkező új Mars járót.



Széchenyi-Nagy Gábor - 2011. november 8. - Extragalaktikus csillagászat Extragalaktikus csillagászat (364 MB)
Széchenyi-Nagy Gábor - 2011. november 8.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az extragalaktikus csillagászat a csillagászat tudományának azon ága, mely az univerzum Tejútrendszeren kívüli objektumaival foglalkozik. Manapság, a megfigyelési technika rohamos fejlődése révén az extragalaktikus csillagászat hivatott a világegyetem nagy léptékű szerkezetének felderítésére. Eredményei között szerepel nem csak a közeli galaxisok feltérképezése, hanem a galaxishalmazok és galaktikus szuperhalmazok térbeli elhelyezkedésének vizsgálata is. Az éjszakai égbolton a csillagokon kívül néhány halvány, elmosódott, nem csillagszerű jelenség is megfigyelhető, melyek számbavétele a csillagászat viszonylag késői szakaszában kezdődött, elsősorban az űreszközök fejlődésének köszönhetően.



Kerékgyártó Tamás - 2011. november 15. - Hogyan jut el a Puli a Holdra? Hogyan jut el a Puli a Holdra? (191 MB)
Kerékgyártó Tamás - 2011. november 15.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az előadás a Puli Space Technologies nevű lelkes kis magyar csapatról szól,akiknek célja egy hivatalos űrverseny keretében olyanjárművet juttatni a Holdra, mely képes 500 méter meg-tételére a felszínen miközben HD minőségű fénykép- és videófelvételeket küld vissza a Földre. A 30 millió dollár összdíjazású verseny 2014-ben ér véget, melynek során világszerte csaknem 30 csapat küzd a sikerért.



Zsombok Gábor - 2011. november 18. - A kisbolygók felfedezése A kisbolygók felfedezése (227 MB)
Zsombok Gábor - 2011. november 18.
A csak hang (MP3) változat   >  
A kisbolygók és a immár a törpebolygók kutatása a Naprendszer kutatásának egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Az eltelt tíz év mennyiségi és minőségi ugrást hozott ismereteinkben, és várhatóan évtizedünkben is izgalmas új területeket ismerhetünk meg a témában, a közelünkben elsuhanó Földsúrolóktól a Naprendszer külső peremén keringő kis jégvilágokig.



Nagy László - 2011. november 22. - Fekete lyukak nyomában Fekete lyukak nyomában (177 MB)
Nagy László - 2011. november 22.
A csak hang (MP3) változat   >  
A fekete lyuk olyan égitest, amelynél a szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét.[1] Létezésüket az általános relativitáselmélet támasztja alá. Fekete lyuk keletkezik akkor, ha egy véges tömeg a gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze. Ekkor az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő minden más anyagi erőnél nagyobb lesz, s az anyag egyetlen pontba húzódik össze. Ebben a pontban bizonyos fizikai mennyiségek (sűrűség, téridő-görbület) végtelenné válnak (lásd: gravitációs szingularitás). A szingularitást körülvevő térrészben a gravitáció olyan erős, hogy onnan sem anyag, sem fény nem szabadulhat ki.



[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu