Numizmatikai előadássorozat
2012 tavasz

Szúnyogh László - 2012. január 17. - Törekvések a 20. századi magyar éremművészetben Törekvések a 20. századi magyar éremművészetben (170 MB)
Szúnyogh László - 2012. január 17.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az éremművészet jelenlegi állapotában is őrzi az eredetekor és a reneszánszban kialakult jellemzőit. A 20. század elején jött létre a l'art pour l'art érem, amely pusztán a művész gondolatainak kifejezését hivatott szolgálni. Mára az éremművészet legújabb törekvéseiben elszakadt a hagyományoktól és autonóm művészi kifejező eszközzé vált, sokszor közelítve a kisplasztikai formaalakításhoz. A vetítettképes előadás az érem fejlődésének útját követi végig a fenti állomásokon keresztül. Különböző alkotók munkáival mutatja be a 20. század fejleményeit, különös tekintettel a 70-es évek fellendülő érem művészetére, amely megalapozta a mai fejleményeket.



Pandula Attila - 2012. február 21. - A magyar királyi Szent István Rend inszigniáinak visszaadási gyakorlata a rendvitézek halálát követően A magyar királyi Szent István Rend inszigniáinak visszaadási gyakorlata a rendvitézek halálát követően (178 MB)
Pandula Attila - 2012. február 21.
A csak hang (MP3) változat   >  
A rend "Statutumában" is megfogalmazásra kerül a korabeli általános gyakorlatnak megfelelően a jelvények visszaadásának kérdése. Ez mindvégig (1764-1918 között) következetesen érvényesült, még az elhunyt uralkodók esetében sem tettek kivételt. A hazai és a külföldi rendvitézek jelvényei is visszaadásra kerültek.



Huszár Lajos
Huszár Lajos emlékülés

Huszár Lajos (1906-1987) hosszú időn keresztül a magyar numizmatika meghatározó egyénisége volt. 25 évvel ezelőtt hunyt el. Ezzel az emléknappal tisztelgünk munkássága előtt. Buza János ismerteti élettörténetét, Kiss József Géza a hamis Árpád-házi pénzekről, Soltész Ferenc Gábor az Árpád-házi néma dénárokon látható bibliai jelenetekről és Tóth Csaba az Árpád-házi pénzek szigláiról tart előadást az érdeklődőknek.


Bene Attila - 2012. április 17. - Karl Radnitzky magyar vonatkozású érmei Karl Radnitzky magyar vonatkozású érmei (285 MB)
Bene Attila - 2012. április 17.
A csak hang (MP3) változat   >  
A képen látható míves ezüst érem az idősödő, a darab születésekor már 74 éves Karl Radnitzkyt (?1818. nov. 16. Bécs - ?1901. jan. 10. Bécs), az elismert éremművészt és mestervésnököt, a Hauptmünzamt vezető vésnökét, a Bécsi Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott professzorát, a Magyar Tudományos Akadémia, a budapesti és kolozsvári Magyar Nemzeti Színház és a Selmecbányai Bányászati Akadémia érmének alkotóját ábrázolja. Azt a nagy tudású és képességű művészt és tanárt, aki egykor az osztrák éremművészet egyik megújítójaként jelentős kultúrtörténeti szerepet töltött be, majd hosszú időre méltatlanul mellőzötté válva kicsi híján a teljes feledés homályába merült. Az előadás ennek a napjainkban szinte "ismeretlen" alkotónak kíván emléket állítani, bizonyos tekintetben pedig elégtételt szolgáltatni azzal a nem titkolt céllal, hogy numizmatikusok - gyűjtők, kutatók, kereskedők, legyenek bár amatőrök vagy profik - de minden érdeklődő számára is összefoglalja és rendszerezze Radnitzky életművét. Külön is bemutassa közülük a szép számban készült magyar, illetve magyar vonatkozással bíró darabokat - mintegy 40 alkotást - s érmein keresztül egy kicsit megismertesse egy régmúlt, ám változatos, ma úgy mondanánk innovatív korszak emlékeit, alakítóit, nagyjait. Azokat a személyeket, intézményeket és dolgokat, amelyek valójában máig úgy befolyásolják minden-napjainkat, hogy ennek már csak igen-igen kevesek vannak tudatában.



Szabó Ádám - 2012. május 15. - RELIGIO AVGVSTI - Marcus Aurelius Mercurius ábrázolásos pénzsorozata RELIGIO AVGVSTI - Marcus Aurelius Mercurius ábrázolásos pénzsorozata (285 MB)
Szabó Ádám - 2012. május 15.
A csak hang (MP3) változat   >  
A markomann-szarmata háborúk idején 172/173-ban készült sestertius, melynek hátlapja egy furcsa, egyiptomias külseju" templomot ábrázol, viszont a benne lévo" istenalak, valamint a homlokzat ábrázolásai Mercuriusra utalnak. Hogy jön össze az egyiptomi templom, Mercurius és a háború, mit jelent a Religio Augusti felirat.



[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu