Székesfehérvári csillagászati-űrkutatási előadások
TIT Művészetek Háza - 2012 tavasz

Bölcsföldi József - 2012. február 28. - Az univerzum anyaga, a csillagok életszakaszai Az univerzum anyaga, a csillagok életszakaszai (417 MB)
Bölcsföldi József - 2012. február 28.
A csak hang (MP3) változat   >  
Milyen anyagok alkotják az univerzum általunk ismert részét? Mi az univerzum története és mikor keletkeztek, hogyan változtak ezek az anyagok az univerzum története során? (In memoriam Cseh Antal, Hajmási József.)



Horváth Gyula - 2012. március 27. - MaSat-1 - az első magyar műhold MaSat-1 - az első magyar műhold (596 MB)
Horváth Gyula - 2012. március 27.
A csak hang (MP3) változat   >  
A Masat-1 Magyarország első műholdja, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnök és Informatikai Karának hallgatói és oktatói készítettek el a Magyar Űrkutatási Iroda, illetve hazai cégek bevonásával. Méreteit tekintve 10x10x10 cm és tömege 1 kg, pályára állítása az Európai Űrügynökség (ESA) Vega rakétájával történt. Az űreszköz 2012. február 13-i startja óta hiba nélkül folyamatosan üzemel, és küldi az adatokat a fedélzetről a Műegyetemen lévő elsődleges és az Érden található másodlagos földi állomásra. Emellett a világon több mint 120 rádióamatőr követi a műholdat, akik közel 200 ezer adatcsomaggal járultak hozzá a küldetés sikeréhez.



Házigazda: Elek László - 2012. április 21. - 80 év égen és a földön - Beszélgetés Almár Iván csillagász-űrkutatóval 80 év égen és a földön - Beszélgetés Almár Iván csillagász-űrkutatóval (191 MB)
Házigazda: Elek László - 2012. április 21.
A csak hang (MP3) változat   >  
Dr. Almár Iván csillagász-űrkutató nevét mindenki ismeri hazánkban, aki egy kicsit is érdeklődik az égbolt tudománya iránt. Az általa szerkesztett Űrhajózási Lexikon vagy az Űrtan alapműnek számítanak a témában. Közérthető és élvezetes cikkeiből, előadásaiból sokan kerültek közelebb a világűr titkaihoz. Szakmai pályafutásának története egyben az űrkutatás története is. Részt vett a hazai űrtevékenység elindításában, neve a SETI-társadalomban is jól cseng világszerte. A nemzetközileg is elismert és számos szakmai díjjal kitüntetett tudós a napokban ünnepli 80. születésnapját. A rendezvényen nyolc mozgalmas évtized égi és földi eseményeiről beszélget az ünnepelttel Elek László tudományos újságíró.



Kötél László - 2012. május 8. - A legvégső határ... - magánpénzből A legvégső határ... - magánpénzből (210 MB)
Kötél László - 2012. május 8.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az utóbbi években tapasztalható költségvetési megszorítások miatt az egyes országok űrprogramjai nehezebben tudják ellátni "rutinfeladataikat". Egyre inkább előtérbe kerülnek a magánszektor tervei, fejlesztései. Az előadásból megtudhatjuk, hogy eddig miért nem foglalkoztak komolyabban a magáncégek a világűrrel, miért kezdtek el mégis törődni vele, milyen terveik vannak és mit hozhat a jövő ezen a téren?



[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu