Garai Géza előadássorozat - 2013 ősz
Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár


Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelében

Az Univerzum tágulásának ténye régóta ismert a nagyközönség számára. Sokan hallhattak a tágulás gyorsulásáról is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy a távoli szupernóvák vöröseltolódásának elemzése milyen újabb eredményeket hozott, s ezekből milyen kozmológiai következtetéseket lehet levonni. Kiderül, mi köze van az előadó által vizsgált SN1997ff szupernóvának a 2011-es fizikai Nobel-díjhoz.

Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelében  - Dr. Budavári Tamás, fizikus - 2013. augusztus 27. Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelében (361 MB)
Dr. Budavári Tamás, fizikus - 2013. augusztus 27.


A népvándorlás kora az informatikában?

A népvándorlás valamikor a 4. század derekán kezdődött, amikor is a Nyugat-Római Birodalom határait elözönlötték az Ázsiából és Észak-Európából érkező barbár törzsek. Napjainkban, néhány év leforgása alatt valami hasonló történik az informatikában. A notebook-ok, PC-k, szerverek, Windows Linux vagy az Intel, AMD, Microsoft által fémjelzett hagyományos informatikai kultúra mellett megjelent és látványosan erősödik egy másik. Széles körben terjed a - csupán csak néhány éve kifejlesztett új operációs rendszerek, mint pl. az Android, IOS alatt működő - táblagépeket és okostelefonokat felvonultató új informatikai kultúra, lényegesen átrendezve technológiákat, cégpozíciókat, valamint alkalmazási kultúrákat. Az előadás e folyamat néhány elemébe nyújt bepillantást.

A népvándorlás kora az informatikában?  - Dr. Sima Dezső - 2013. október 30. A népvándorlás kora az informatikában? (226 MB)
Dr. Sima Dezső - 2013. október 30.


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu