Numizmatikai előadássorozat - 2013 ősz
Magyar Numizmatikai Társulat


Kolozsvárról a Magyar Nemzeti Bank vezetőségébe -
Judik József (1891-1951) pályája

A két háború közötti magyar gazdasági, pénzügyi életről számos írása szólt. Foglalkozott az I. világháború utáni hitelek és visszafizetésük kérdésével, a győri program értékelésével, avagy 45 után a szociáldemokrata és kommunista gazdasági programok értékelésével. Judik írásai a két világháború közötti bank- és pénzügyi világ nélkülözhetetlen forrásai. Sajnos egyes írásai kéziratban maradtak, noha Nobel-díj esélyes is lehetett volna a 40-es évek végén.

Kolozsvárról a Magyar Nemzeti Bank vezetőségébe - Judik József (1891-1951) pályája - Búza János - 2013. szeptember 17. Kolozsvárról a Magyar Nemzeti Bank vezetőségébe -
Judik József (1891-1951) pályája
(218 MB)
Búza János - 2013. szeptember 17.


Pénzhelyettesítők - bankbárca, bankkártya

Durva meghatározás szerint bárcának nevezhetjük, a mindenkori törvényes állami fizetőeszköztől eltérő érem- illetve bankjegyszerű tárgyakat. Bárca - különféle anyagból készült olyan jegy, amelyet pénz helyett fizetésre használnak és meghatározott módon és időben folyópénzre beváltanak. Bárca - valamely pénzösszeg befizetését igazoló jegy, nyomtatvány vagy érme. Tehát a bárca nem más, mint... pénzhelyettesítő.

A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, melyet a bank ad(hat) a nála számlát vezető ügyfeleinek. A bankkártya elődei, az utazási csekkek, a postautalványok és a hitelérmék. A hitelérme (más néven hitelbélyeg) egy készpénzt helyettesítő fizetőeszköz volt, amelynek igénybevételével egyes kereskedők hitelt nyújtottak törzsvásárlóiknak. A szerző, a Numizmatikai Társulatban eltöltött évek alatt egyetlen egy alkalommal sem tapasztalta, hogy a tagok, érdeklődők bármelyike a bankkártyákra a numizmatika tárgyaként tekintett volna. Nem úgy a bárcákra, amelyek ázsiója, népszerűsége szinte naponta, de mindenképpen folyamatosan emelkedik. Vajon szentségtörő gondolat, ha a bankkártyára, mint korunk bárcájára tekintünk? Ebben ingerelné a szerző az érdeklődőket vitára.

Pénzhelyettesítők - bankbárca, bankkártya - Bene Attila - 2013. október 15. Pénzhelyettesítők - bankbárca, bankkártya (279 MB)
Bene Attila - 2013. október 15.


Egyházi emlékérmek és kegyérmek kutatása Magyarországon

Az előadás keretében az előadó szeretné bemutatni, hogy az í­gértes kezdetek, a nagy elődök munkássága után következő közel fél évszázados kényszerszünet után hol tart a numizmatika ezen különös ága, milyen tudományos eredmények születtek az elmúlt években, milyen célkitűzéseket tudunk reálisan megvalósí­tani. Az előadás elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, amelyek remélhetőleg ösztönzőleg hatnak a további kutatásokra.

Egyházi emlékérmek és kegyérmek kutatása Magyarországon - Dr. Gyöngyössy Márton - 2013. december 10. Egyházi emlékérmek és kegyérmek kutatása Magyarországon (176 MB)
Dr. Gyöngyössy Márton - 2013. december 10.


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu