Numizmatikai előadássorozat
2014 tavasz


Az uralkodói reprezentáció Salamon királyunk pénzein

Az előadás kiváltója Kovács László: A kora Árpád-kori magyar pénzverésről írt könyve volt, pontosabban ennek Salamon királyunk pénzveréséről szóló fejezete. Ennek olvasásakor az előadó szembesült nevezett uralkodó pénzkibocsátásának egyediségével, előzmény nélküliségével, a magyar pénztörténetben való zárvány mivoltával. A fejezet kutatástörténeti összefoglalója tudatosította azt is, hogy a Salamon pénzein lévő ábrázolások feldolgozására olyan kísérlet még nem történt mely a benne felmerült miértekre választ adna. Emiatt az előadó - az uralkodói reprezentációt vezérfonalnak tekintve - ezen ábrázolások a korábbiaktól eltérő megközelítésére tesz kísérletet. Mindezt annak reményében teszi, hogy feltételrendszerének ismertetése árnyalhatja a Salamon pénzveréséről kialakult képet, és hogy a figyelmet ráirányítsa a magyar középkori pénzeken látható ábrázolások vizsgálatának szükségességére.Az előadás kiváltója Kovács László: A kora Árpád-kori magyar pénzverésről írt könyve volt, pontosabban ennek Salamon királyunk pénzveréséről szóló fejezete. Ennek olvasásakor az előadó szembesült nevezett uralkodó pénzkibocsátásának egyediségével, előzmény nélküliségével, a magyar pénztörténetben való zárvány mivoltával. A fejezet kutatástörténeti összefoglalója tudatosította azt is, hogy a Salamon pénzein lévő ábrázolások feldolgozására olyan kísérlet még nem történt mely a benne felmerült miértekre választ adna. Emiatt az előadó - az uralkodói reprezentációt vezérfonalnak tekintve - ezen ábrázolások a korábbiaktól eltérő megközelítésére tesz kísérletet. Mindezt annak reményében teszi, hogy feltételrendszerének ismertetése árnyalhatja a Salamon pénzveréséről kialakult képet, és hogy a figyelmet ráirányítsa a magyar középkori pénzeken látható ábrázolások vizsgálatának szükségességére.

Az uralkodói reprezentáció Salamon királyunk pénzein - Soltész Ferenc Gábor - 2014. január 21. Az uralkodói reprezentáció Salamon királyunk pénzein (195 MB)
Soltész Ferenc Gábor - 2014. január 21.


Római köztársasági éremleletek a Barbaricumban

Az Alföld északi peremén eddig - az egy jászdózsait kivéve - nem ismertünk római köztársaság kori érméket tartalmazó kincsleleteket. Az utóbbi néhány évtizedben 3 lelet is előkerült a területről: Rakamaz (203 db), Tiberius éremmel zárul, Sajóörös (19 db), Augustus uralkodásának elején zárul, Abasár (53 db) Traianus dénárával zárul. Mindegyik éremkincs zömét a köztársasági dénárok alkotják, császárkori veret csak néhány példány található bennük, az abasári leletben pl. 2 Augustus, 1 Tiberius, majd azt követően 1 Traianus érem. Ez a lelet egyébként kelta pénzekkel indul. Az előadás azt vizsgálja, hogy mikor kerültek ide az érmék; az előkerülési hely környékén halmozódott-e fel a kincs vagy készen "csomagban" érkezett-e; honnan és miért kerültek ide a római pénzek; a záró érmék biztosan az elrejtés idejét jelzik-e?

Római köztársasági éremleletek a Barbaricumban - Torbágy Melinda - 2014. február 18. Római köztársasági éremleletek a Barbaricumban (124 MB)
Torbágy Melinda - 2014. február 18.


Fellendülés a magyar éremművészetben (1964-1977)

A magyar éremművészet utolsó nagy megújulásának első szakasza a címben megadott periódusra esik. Ezt követően volt egy másik, ám más jellegű fellendülés. Az előadás tehát az első periódussal foglalkozik, pontosabban csak azokkal az érmekkel, amelyek alapjaiban változtatták meg a műfajról vallott nézeteket, és ez által a további fejlődés kiindulópontjaivá váltak. (Kép: Csíkszentmihályi Róbert: Székesfehérvár, 1971)

Fellendülés a magyar éremművészetben (1964-1977)  - L. Kovásznai Viktória - 2014. március 18. Fellendülés a magyar éremművészetben (1964-1977) (131 MB)
L. Kovásznai Viktória - 2014. március 18.


A Magyar királyi Szent István Rend alapítása

A Magyar királyi Szent István Rend 2014. május 5-6-án ünnepli alapításának 250. évfordulóját. Kizárólag a rend megalapításának körülményiről szól az előadás.

A Magyar királyi Szent István Rend alapítása  - Pandula Attila - 2014. április 22. A Magyar királyi Szent István Rend alapítása (139 MB)
Pandula Attila - 2014. április 22.


Az myCollection gyűjteménykezelő alkalmazás bemutatása

Az előadás az internetről ingyenesen letölthető myCollection gyűjtemény kezelő alkalmazás használatával ismerteti meg az érdeklődőket. Példákon keresztül keresztül kerülnek bemutatára az alkalmazás sokrétű funkciói, tulajdonságai, lehetőségi a speciális, nehezen kategórizálható gyűjtemények kezelésére.

Az myCollection gyűjteménykezelő alkalmazás bemutatása  - Maróti Tamás - 2014. május 20. Az myCollection gyűjteménykezelő alkalmazás bemutatása (133 MB)
Maróti Tamás - 2014. május 20.


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu