Garai Géza előadássorozat - 2014 tavasz
Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár


Bolygószonda modell építése az Alba Regia Egyetemi Központban

Az Alba Regia Egyetemi Központban oktatási céllal egy űrszonda modell épül. A modell építésének elsődleges célja, hogy a leendő mérnököknek hosszú távon biztosítson témát, adjon vonzó és értelmes keretet a projekt- és diplomamunkákhoz. Az előadásban bemutatjuk az építés folyamatát, néhány megoldandó műszaki feladatot, és beszámolunk a 2013 februárjában, a marsi körülményekhez hasonló klímájú területen, a Szaharában végzett terepgyakorlat tapasztalatairól és eredményeiről.

Bolygószonda modell építése az Alba Regia Egyetemi Központban - Dr. Hudoba György - 2014. február 12. Bolygószonda modell építése az Alba Regia Egyetemi Központban (365 MB)
Dr. Hudoba György - 2014. február 12.
A csak hang (MP3) változat   >  


Magfizika magyar szemmel

Az atommag fizikájáról általában keveset tudunk, pedig komoly hatása van a mindennapi életünkre. Az atomreaktorok működése, a Nap energiatermelése, a radioaktivitás jelensége mindenkit érdekel. Számunkra a téma azért különleges, mert a magyar fizikusoknak, tudósoknak meghatározó szerep jutott a magfizika és alkalmazásainak fejlődésében. Az előadásban szó lesz a magfizika alapjairól, a legfontosabb alkalmazásokról és a magyar tudósok szerepéről.

Az előadóról: Dr. Ujvári Sándor az Óbudai Egyetem adjunktusa és a székesfehérvári Lánczos Kornél Reálgimnáziumn fizikatanára. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban a Fejér Megyei Csoport elnöke, a Középiskolai Tanári Szakcsoport titkára. A Magyar Nukleáris Társaság Tanár tagozatának elnöke. Kiterjedt szervezőmunkájának és kiváló előadókészségének elismeréseként 2013-ban Fejér megyei Prima dijat kapott.

Magfizika magyar szemmel - Dr. Ujvári Sándor Ph.D. - 2014. március 12. Magfizika magyar szemmel (280 MB)
Dr. Ujvári Sándor Ph.D. - 2014. március 12.
A csak hang (MP3) változat   >  


A részecskefizika rejtelmei

Az anyag legelemibb alkotórészeinek megtalálása régóta foglalkoztatja az emberiséget. Jelenleg nagyméretű kísérleti eszközökkel kutatjuk ezt a világot. Az előadás során megismerkedhetünk az anyag tovább nem bontható alkotórészeivel, szó lesz az előbb említett eszközökről, megtudhatjuk milyen rejtélyekre adott, és melyekre nem adott még választ az elmélet jelenlegi formája.

A részecskefizika rejtelmei  - Dr. Horváth Árpád Ph.D. - 2014. április 9. A részecskefizika rejtelmei (209 MB)
Dr. Horváth Árpád Ph.D. - 2014. április 9.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu