Hajmási József előadássorozat - 2014 tavasz
TIT-székház - Székesfehérvár


A fényszennyezés és az égbolt minőség mérése

A fényszennyezés növekedése egyre aggasztóbb probléma. Igaz létezik már törvényi szabályozás is, ami hosszabb távon segíthet az ilyen jellegű környezet- és természetvédelmi problémák megoldásában, de további lépéseket kell tennünk azért, hogy tényleges, pozitív változásokat tapasztaljunk. A közeljövő egyik fontos feladata a fényszennyezettség felmérése az ország különböző területein. Ilyen programok már eddig is folytak, elsősorban a csillagoségbolt-parkok kijelölése kapcsán.

Az előadás bemutatja, miként lehet az éjszakai égboltról készült fényképek alapján számszerűsíteni a fényszennyezés környezeti hatását, mit mondanak az ilyen mérések a települések felesleges, elkerülhető fénykibocsátásáról. Ismertetem a hazai és nemzetközi csillagoségbolt-parkok helyzetét és a terveket, hogy minél több ilyen védett terület alakuljon meg az országban.

A fényszennyezés és az égbolt minőség mérése - Kolláth Zoltán - 2014. február 25. A fényszennyezés és az égbolt minőség mérése (202 MB)
Kolláth Zoltán - 2014. február 25.
A csak hang (MP3) változat   >  


A Mars-kutatás legújabb eredményei

2012 augusztusában sikeresen leszállt a Mars felszínére a NASA által készített Curiosity jármű, hogy az égitest lakhatóságát vizsgálja és a múltbeli élet nyomait keresse. Az elmúlt másfél évben pedig számos eredménnyel bővítette ismereteinket a vörös bolygóról - s egyre közelebb került a régóta várt felfedezéshez is...

A Mars-kutatás legújabb eredményei - Sik András - 2014. március 25. A Mars-kutatás legújabb eredményei (247 MB)
Sik András - 2014. március 25.
A csak hang (MP3) változat   >  


Miért megunhatatlanok a pulzáló változócsillagok?

Néhány évtizede a pulzáló csillagokat még rezgéseik szabályos volta miatt tartották fontosnak. Azóta kiderült, hogy a pulzáló változócsillagok világa mennyi meglepetést tartogat: rengeteg új változócsillag-típust fedeztek fel, és a klasszikus típusokhoz tartozó csillagok pulzációjáról is kimutatták, hogy az nem feltétlenül szabályos. A pulzáló csillagok változatos világa színesíti, gazdagítja a csillagászatot, ráadásul e csillagok egy része amatőrcsillagászati eszközökkel is észlelhető, ami látványos eredményekre is vezethet.

Miért megunhatatlanok a pulzáló változócsillagok? - Szabados László - 2014. április 29. Miért megunhatatlanok a pulzáló változócsillagok? (221 MB)
Szabados László - 2014. április 29.
A csak hang (MP3) változat   >  


Hajnal a kisbolygók övezetében

A csillagászokat a kisbolygók felfedezése óta foglalkoztatja, hogy miért csak 1000 km-nél kisebb égitestek és ennél is apróbb objektumok milliói keringenek a Mars és a Jupiter pályája között, és hogy ezek miért nem álltak össze egy bolygóvá? Vajon egykor egy bolygót alkottak, vagy már eleve így alakult ki a Naprendszer rendje? Ennek pontosításához, illetve a Naprendszer fizikai környezetének és kialakulásának feltérképezéséhez elengedhetetlen a távcsöves és radaros megfigyeléseken kívül az is, hogy egy automata a helyszínen is megvizsgálja a Kisbolygóöv szerkezetét és összetételét. Erre a célra alkották meg és indították útjára a DAWN (Hajnal) névre keresztelt űrszondát a NASA és a közreműködő szervezetek munkatársai. A DAWN űrszonda az első lesz az űrkutatás történetében, amely két különböző objektum körül is keringeni fog a kisbolygók övezetében, ami a fedélzeten lévő három ionhajtóműnek köszönhető. Az út első felét már sikeresen megtette, és a Vesta kisbolygó körüli bő egy éves keringés és vizsgálat után 2015-ben fogja elérni a végcélját, a Ceres törpebolygót.

Hajnal a kisbolygók övezetében - Nagy László - 2014. május 13. Hajnal a kisbolygók övezetében (178 MB)
Nagy László - 2014. május 13.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu