Uránia előadássorozat - 2014 tavasz
TIT Uránia Csillagvizsgáló, Budapest


Mesék a csillagos égen - a tavaszi égbolt

Ismerkedjünk meg a tavaszi égbolton látható csillagképekkel, és elmeséljük a hozzájuk fűződő legendákat is. Elődeink érdekes állatokkal, hősökkel, meseszép történetekkel, megdöbbentő kalandokkal népesítették be az eget. Ezeket mutatjuk be eben az előadásban. Szó lesz a csillagok magyar népi megnevezéséről is.

Mesék a csillagos égen - a tavaszi égbolt - Kerényi Lilla - 2014. március 5. Mesék a csillagos égen - a tavaszi égbolt (120 MB)
Kerényi Lilla - 2014. március 5.
A csak hang (MP3) változat   >  


Masat-1, két éve a világűrben

Az előadás keretében szó lesz a projekt kezdeteit és az ötéves fejlesztés bemutatását követően a műhold üzemeltetésének elmúlt két évéről, a lehozott adatokban rejlő tapasztalatokról és az űrfelvételek elkészítéséről. Továbbá kitekintést nyújtunk a Masat projekt jövőjéről: hova fejlődhet egy kisműholdas küldetés a következő generációkban.

Masat-1, két éve a világűrben - Horváth Gyula - 2014. április 11. Masat-1, két éve a világűrben (219 MB)
Horváth Gyula - 2014. április 11.
A csak hang (MP3) változat   >  


Égi látványosságok a csillagokon túl ­- Utazás a légköroptika csodáinak világában

A csillagok és a bolygók ismert mozgása egyfajta megnyugvást nyújtott a régi kor emberének. De vajon mivel magyarázták más égi csodajelek feltűnését? Mi történik villámláskor? Hogyan alakulnak ki a világító felhők és mi történik akkor, amikor "fehér szalag húzódik körül a légben"? Mi az a napkő és hogyan navigálhattak segítségével a viking hajósok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az előadás során, amelyben számos légköroptikai jelenségről és azok kialakulásának mikéntjéről szerezhetünk tudomást.

Égi látványosságok a csillagokon túl ­- Utazás a légköroptika csodáinak világában - Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra - 2014. május 9. Égi látványosságok a csillagokon túl ­- Utazás a légköroptika csodáinak világában (126 MB)
Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra - 2014. május 9.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu