Garai Géza előadássorozat - 2014 ősz
Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár


A múltban gyökerező jelen - 200 éve született Ybl Miklós

Az előadás elemzi azt a politikai-társadalmi hátteret, amely meghatározó volt a 19. század második felének művészeti életére. Foglalkozik annak két legfontosabb művészeti irányzatával, a romantikával és a historizmussal, elsősorban azok építészeti vonatkozásaival, ezen belül is Ybl Miklósnak, mint a historizmus legnagyobb alakjának tevékenységével. Ismerteti a család székesfehérvári kötődéseit, a művész kapcsolatait a várossal és a megyével, valamint legfontosabb művein keresztül a kor művészetében betöltött szerepét. Befejezésképpen említést tesz napjainkra gyakorolt hatásáról, emlékének megőrzéséről.

A múltban gyökerező jelen - 200 éve született Ybl Miklós - Dr. Lakner József - 2014. szeptember 10. A múltban gyökerező jelen - 200 éve született Ybl Miklós (240 MB)
Dr. Lakner József - 2014. szeptember 10.
A csak hang (MP3) változat   >  


Édesvizek ökológiájáról egy informatikus szemével

Az előadás áttekinti az ökológia helyét, szerepét a tudományok között, és választ ad arra, hogy miért nevezzük az ökológiát a XXI. század tudományának. A hallgatóságot végigvezeti az ökológia alapkérdésein, és az édesvízi ökológia példáin keresztül próbálja megmutatni, hogy a tudomány az informatika eszközeit és lehetőségeit felhasználva milyen válaszokat adhat ezekre a kérdésekre.

Édesvizek ökológiájáról egy informatikus szemével  - Dr. Hajnal Éva - 2014. október 8. Édesvizek ökológiájáról egy informatikus szemével (206 MB)
Dr. Hajnal Éva - 2014. október 8.
A csak hang (MP3) változat   >  


Távcső helyett számítógép?

A címben feltett kérdésre a válasz természetesen az, hogy a csillagászok nem a távcsövek helyett használnak számítógépeket. Jelképük a távcső marad, noha sokkal régebb óta végeznek számításokat, mint távcsöves megfigyeléseket. Az előadásból kiderül, hogy mi mindenre használnak számítástechnikai eszközöket a csillagászatban, s hogy mit jelent a csillagvizsgáló a kutatók és a laikusok, köztük egy jól ismert magyar író és újságíró számára.

Távcső helyett számítógép?  - Dr. Nagy Rezső - 2014. november 26. Távcső helyett számítógép? (235 MB)
Dr. Nagy Rezső - 2014. november 26.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu