Numizmatikai előadássorozat
2014 ősz


A budapesti szabadkőművesség története a numizmatika tükrében

Az előadásban megismerhetjük a magyarországi szabadkőművesség rövid történetét, azon belül is a budapesti páholyok történetét, jelvényeit, érmeit a 18. századtól napjainkig. Bemutatásra kerülnek a különböző korszakokban használt változatos formájú és anyagú numizmatikai tárgyi emlékek.

A budapesti szabadkőművesség története a numizmatika tükrében - Szekeres Balázs - 2014. szeptember 16. A budapesti szabadkőművesség története a numizmatika tükrében (76 MB)
Szekeres Balázs - 2014. szeptember 16.
A csak hang (MP3) változat   >  


Beszélgetés dr. Gedai Istvánnal kitüntetése alkalmából

Dr. Gedai István numizmatikus, régész, múzeulógus, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, a Numizmatikai Társulat tiszteletbeli elnöke 2014. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült a nemzeti emlékezetpolika, a tárgyi és szellemi kulturális örökség védelme, továbbá az 1956-os forradalom és szabadságharc hagyományainak továbbadása érdekében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. Egy ilyen esemény mérföldkőnek tekinthető egy életút során, amelynél érdemes megállni, és visszatekinteni a megtett útra. A beszélgetés házigazdája Szilágyi Mihály.

Beszélgetés dr. Gedai Istvánnal kitüntetése alkalmából - Társulati esték - 2014. szeptember 16. Beszélgetés dr. Gedai Istvánnal kitüntetése alkalmából (75 MB)
Társulati esték - 2014. szeptember 16.
A csak hang (MP3) változat   >  


Erotika az érmeken

Az erotika, a szexualitás ábrázolása több ezer évre tekint vissza a művészetekben. Az érem, a pénzérme ókori "találmány", ezért hát az erotika érmeken felbukkanó, néha burkolt, néha kimondottan merész képzőművészeti ábrázolásait az előadó az antikvitástól napjainkig igyekszik áttekintő jelleggel bemutatni s némi magyarázattal fűszerezni. Ennek során elsősorban a pénzérmekre és pénzhelyettesítőkre koncentrálva épül fel az előadás, melynek végén azért a művészi érmek világából is helyet kap néhány ismert művész alkotása.

Erotika az érmeken - Bene Attila - 2014. október 21. Erotika az érmeken (114 MB)
Bene Attila - 2014. október 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


Bevezetés az értékjegytanba

A témák: Az értékjegyek meghatározása és rendszerezése. Az értékjegy fogalma, kibocsátásának célja, felhasználásának módja és típusai. Pénzjegy, pénzjegy helyettesítő, pénzjegy utánzat. A befektetések eszköztára: értékpapírok. Társadalmi kötelezettségeink - adó, illeték és kötelezettségjegyek. Közellátás, beszolgáltatás, kiutalások - termékjegyek. Mindennapjainkhoz tartozó szolgáltatások és szolgáltatásjegyek. Takarékosság - takarékjegyek. A reklám és marketing eszközei: gyűjtőjegyek és kedvezményjegyek. 3 az 1-ben - a gabonajegy.

Bevezetés az értékjegytanba - Bedő József - 2014. november 18. Bevezetés az értékjegytanba (161 MB)
Bedő József - 2014. november 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Gondolatok a pénzverő kamara-rendszerről

A pénzverő kamara-rendszer kialakulása, majd késő középkori működése mindmáig sok szempontból vitatott kérdéskör. Máig nem sikerült teljesen tisztázni például, hogy milyen összefüggésben állt a korabeli világi és egyházi közigazgatással, mennyiben mutatható ki a folyamatos kölcsönhatás az adóigazgatással. Vitán fölül áll ugyanakkor a szoros együttműködés a bányaigazgatással, bár itt is maradtak még megválaszolatlan kérdések. Az előadás során régi kérdésekre keresünk - lehetséges - új válaszokat, a 13. századtól a 16. század közepéig.

Gondolatok a pénzverő kamara-rendszerről - Gyöngyössy Márton - 2014. december 2. Gondolatok a pénzverő kamara-rendszerről (199 MB)
Gyöngyössy Márton - 2014. december 2.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu