Hajmási József előadássorozat - 2014 ősz
TIT, Székesfehérvár


Űrhajózás napjainkban

Helyzetjelentés az emberes űrprogramok jelenlegi állapotáról. Mik voltak a mostani emberes űrprogramok előzményei? Hol tartunk most? Merre haladunk? A jelenkori űrhajózás legjelentősebb eleme a Nemzetközi Űrállomás. Az előadás egyik részének témája az űrállomás létrejöttének előzményei, felépítése, működése, továbbá hogy milyen kutatások folynak a fedélzetén. Szó lesz még a kínai és az orosz emberes űrprogram jelenlegi állapotáról, és tervezett jővőbeli fejlesztéseiről. Bemutatásra kerülnek továbbá a futó amerikai és a világ többi részén zajló űrhajófejlesztési programok eddigi eredményei és jövőbeli terveinek fontosabb elemei.

Űrhajózás napjainkban - Zsombok Gábor - 2014. szeptember 30. Űrhajózás napjainkban (264 MB)
Zsombok Gábor - 2014. szeptember 30.
A csak hang (MP3) változat   >  


Égi rejtélyek vagy egyszerű optika? Különös történetek a viking kortól napjainkig

Egy régóta elfogadott hipotézis szerint a vikingek legendás napköve ködben és borult időben is segített meghatározni a nem látható Nap égi helyét. Mi lehetett és hogyan működhetett ez a titokzatos eszköz? Milyen meteorológiai és légköroptikai feltételeknek kell teljesülnie a használhatóságához? Milyen lépései lehettek a napköves navigációnak? Mi állhat annak a furcsa jelenségnek a hátterében, ami egy északi hajó viharba kerülése után tűnt fel az égbolton? Mitől fénylenek a világító felhők? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a rejtélyes történeteket taglaló előadás során.

Égi rejtélyek vagy egyszerű optika? Különös történetek a viking kortól napjainkig - Farkas Alexandra - 2014. október 28. Égi rejtélyek vagy egyszerű optika? Különös történetek a viking kortól napjainkig (217 MB)
Farkas Alexandra - 2014. október 28.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu