VCSE Virtuális Klub
2014 ősz


A VCSE csillagvizsgálója - megfigyelési lehetőségek

A Vega Csillagászati Egyesület interneten keresztül távvezérelhető amatőr csillagvizsgálót épít jelenleg. A munkák a befejezésükhöz közelítenek. Az előadásban áttekintjük az építkezés jelenlegi állapotát, a befejezéshez szükséges teendőket, majd arról esik szó, hogyan lehet a gyakorlatban használni ezt a műszert. A leghangsúlyosabb rész pedig részletezi, mi minden észlelői programra lesz alkalmas a műszer, és mire érdemes használni.

A VCSE csillagvizsgálója - megfigyelési lehetőségek  - Csizmadia Szilárd - 2014. október 29. A VCSE csillagvizsgálója - megfigyelési lehetőségek (75 MB)
Csizmadia Szilárd - 2014. október 29.
A csak hang (MP3) változat   >  


Közeli extragalaxisok

Az előadásban elsősorban a Lokális Galaxiscsoportra koncentrálunk, de szóba kerül néhány közelebbi galaxishalmaz is. Áttekintjük a közeli galaxisok felfedezését, történeti vonatkozásaikat, tulajdonságaikat, a Lokális Galaxiscsoport - és általában a galaxishalmazok - dinamikájának alapelemeit. Végezetül a közeli galaxisok amatőrcsillagászati megfigyelési lehetőségeire térünk ki.

Közeli extragalaxisok - Csizmadia Szilárd - 2014. december 4, Közeli extragalaxisok (77 MB)
Csizmadia Szilárd - 2014. december 4,
A csak hang (MP3) változat   >  


A Rosetta-misszió -- első leszállás egy üstökösre

Az előadás a Rosetta-misszió történetét bemutatja be. A projekt előzményeitől a sikeres végkifejletig ismertetésre kerül a teljes küldetés. A Rosetta által végzett megfigyeléseken, a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön és az elért tudományos eredményen lesz a hangsúly.

A Rosetta-misszió -- első leszállás egy üstökösre  - Hegyi Norbert - 2014. december 10, A Rosetta-misszió -- első leszállás egy üstökösre (76 MB)
Hegyi Norbert - 2014. december 10,
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu