Numizmatikai előadássorozat
2015 tavasz


Megemlékezés Horváth Tibor Antalról

A Magyar Numizmatikai Társulat 2014-2015. évi programjában emlékezünk meg Horváth Tibor Antal premontrei szerzetesről, aki 125 éve született, és 50 éve hunyt el. Történész, muzeológus, régész és nem utolsó sorban numizmatikus volt. Egyike a 20. század kiemelkedően felkészült, lankadatlan szorgalmú magyar történészeinek. Életműve rendkívül gazdag, megpróbáltatásai ellenére Horváth Tibor Antal az alkotásra teremtett emberek kiváló példája.

Megemlékezés Horváth Tibor Antalról - Buza János - 2015. január 20. Megemlékezés Horváth Tibor Antalról (194 MB)
Buza János - 2015. január 20.
A csak hang (MP3) változat   >  


Bankok és pénzrendszerek a Ptolemaida Egyiptomban

A bankok nemcsak ma, hanem már az ókorban is fontos gazdasági intézmények voltak. Egyiptom több évezredes terményalapú gazdaságát tekintve azonban érdekes kérdések vetődnek fel. Mikor, hogyan és miért alakultak ki a bankok? Milyen kapcsolatban álltak a pénzhasználat elterjedésével, és hogyan váltak a Ptolemaios uralkodók legfontosabb hatalmi eszközévé? Az előadás során a hellenisztikus kori (Kr. e. 332-30) egyiptomi bankok világával ismerkedünk meg, főként numizmatikai és papyrológiai forrásokra támaszkodva.

Bankok és pénzrendszerek a Ptolemaida Egyiptomban - Szántó Zsuzsanna - 2015. február 17. Bankok és pénzrendszerek a Ptolemaida Egyiptomban (161 MB)
Szántó Zsuzsanna - 2015. február 17.
A csak hang (MP3) változat   >  


A Magyar Himnusz kultuszának nyomában

Az előadás a Magyar Himnusz keletkezésének és elterjedésének, kultuszának immár 192 éves történetét próbálja végigkísérni a legkülönfélébb korabeli dokumentum bemutatásával. Így az előadás része irodalomtörténeti szempontból a verset tartalmazó, sok kiadást megért könyvek, a zenetörténeti vonatkozást a különböző kotta kiadások képviselik. A számunkra különösen kiemelkedő jelentőségű mű megismerését segítették az idők folyamán a képzőművészeti alkotások is: a szerzők arcképei festményen, érmeken, az érmeken alkalmazott idézetekkel. A mű népszerűsítésében nagy szerepet kapott korunkban a technika, amennyiben a sok nyomtatott dokumentum mellett megjelenhettek a különböző hanghordozók. Az idők folyamán sok képeslap, bélyeg, plakát jelent meg egyes jeles évforduló megünneplésére.

A Magyar Himnusz kultuszának nyomában - Nagy Ádám - 2015. március 17. A Magyar Himnusz kultuszának nyomában (134 MB)
Nagy Ádám - 2015. március 17.
A csak hang (MP3) változat   >  


Az MTA 190 éves évfordulója, numizmatikus szemmel

Az MTA 190 éves évfordulója alkalmából bemutatjuk az akadémia legkorábbi érmeit.

Az MTA 190 éves évfordulója, numizmatikus szemmel - bevezető - Soltész Márton - 2015. április 21. Az MTA 190 éves évfordulója, numizmatikus szemmel - bevezető (28 MB)
Soltész Márton - 2015. április 21.
A csak hang (MP3) változat   >  
A A "Borúra derű" érem keletkezése (54 MB)
Soltész Ferenc Gábor - 2015. április 21.
A csak hang (MP3) változat   >  
Az ezüst változat megszületése és a Szily Kálmán Akadémiai Díj története - Bertók Krisztina - 2015. április 21. Az ezüst változat megszületése és a Szily Kálmán Akadémiai Díj története (27 MB)
Bertók Krisztina - 2015. április 21.
A csak hang (MP3) változat   >  
A Magyar Tudományos Akadémia palotájának megnyitására készült érem - Bene Attila - 2015. április 21. A Magyar Tudományos Akadémia palotájának megnyitására készült érem (65 MB)
Bene Attila - 2015. április 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


Opferpfennig, Krönungsmünze... - Az meg mi fán terem?

A különféle célból készült emlékérmeken belül sajátos csoportot képeznek a koronázással, vagyis az uralkodó életének egyik legjelentősebb eseményével kapcsolatos érmek. Azokat az éremtípusokat tekintjük koronázási éremnek, amelyek éremképe és / vagy felirata egyértelműen utal a koronázásra, feltünteti annak időpontját, esetleg helyszínét.

Két fő csoportra oszthatók:
-- a koronázási ceremónia egyes előre rögzített mozzanatainál szerepet kapott érmek,
-- a koronázásról "csupán" hírt adó emlékérmek.


Előadásunk az első csoportba tartozó érmekről szól. Az ide tartozó darabokat a német nyelvű forrásokban Opferpfennig és Krönungsmünze (Krönungspfennig, Krönungsjeton, Auswurfmünze) néven találjuk meg. A "mi fán terem..." kérdés okán olyan ismereteket szeretnénk megosztani hallgatóinkkal, melyeket a szakirodalom mi is hiába kerestünk: mi az említett fogalmak értelme, hogy néz ki a csoportba tartozó érmek megjelenési és adattartalmi fejlődéstörténete.

További információk: www.numizmatika.org

Opferpfennig, Krönungsmünze... - Az meg mi fán terem? - Soltész Ferenc Gábor - Tóth Csaba - 2015. május 19. Opferpfennig, Krönungsmünze... - Az meg mi fán terem? (219 MB)
Soltész Ferenc Gábor - Tóth Csaba - 2015. május 19.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu