Garai Géza előadássorozat - Székesfehérvár
2015 tavasz


A GPS-től a GNSS-ig

25 éve kezdődött a "GPS-korszak" hazánkban, mára a GPS-technika teljesen általánossá vált a helymeghatározásban és a navigációban. A GPS azonban csak az egyik ún. alaprendszere a műholdas navigációs szolgáltatásoknak, hiszen ma már teljes körűen használható az orosz Glonassz, és elkezdődött a kínai Compass valamint az európai Galileo rendszerek kiépítése is. Az előadás e négy műholdas navigációs alaprendszer történetét, jelenlegi helyzetét tekinti át, bemutatva a GNSS kiegészítő rendszereket is. Az előadó röviden kitér néhány alkalmazási területre, elsősorban mint geodéta felhasználó, bár az alkalmazások köre is egyre szélesedő, szinte beláthatatlan perspektívát nyújt.

A GPS-től a GNSS-ig - Dr. Busics György - 2015. február 11. A GPS-től a GNSS-ig (194 MB)
Dr. Busics György - 2015. február 11.
A csak hang (MP3) változat   >  


A legó robot nem játék!

A LEGO hallatán sokan önfeledten játszó gyermekekre gondolnak. Talán igazuk is van, de a sok apró mütyürből egyre komolyabb dolgok nőnek ki, amelyeket már nehéz játéknak nevezni. Az előadás az AMK-ban a hallgatók által épített LEGO robotokat foglalja össze.

A legó robot nem játék! - Reskó Barna - 2015. március 03. A legó robot nem játék! (161 MB)
Reskó Barna - 2015. március 03.
A csak hang (MP3) változat   >  


Távérzékelés a város-ökológiában

Az első Föld-megfigyelő műhold megjelenése óta több mind ötven év telt el. Azóta a gyors ütemben fejlődő távérzékelési technológia megváltoztatta a kutatást minden téren és sok gyakorlati probléma megoldását eredményezte. A használata szinte mindennapivá vált, akkor is, ha ez nem mindig tudatosul bennünk.

Távérzékelés a város-ökológiában - Verőné Dr. Wojtaszek Małgorzata - 2015. április 8. Távérzékelés a város-ökológiában (171 MB)
Verőné Dr. Wojtaszek Małgorzata - 2015. április 8.
A csak hang (MP3) változat   >  


Életünk a fény

Az UNESCO felhívta a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, ezért 2015-öt ismét a Fény Évének választotta. A fény nemcsak egy fizikai jelenség, hanem annál sokkal több, hiszen nélküle nem alakulhatott volna ki az élet. A róla szerzett ismereteink határozzák meg világképünket, életünket, elkezdve mindennapi léttel, bezárva a müvészetekkel. Az előadás a fénynek ezt a szó szerint is vehető sokszínűségét ismerteti szemléletes módon.

A fény éve - pályázati projekt megnyitó - Dr. Nagy Rezső - Dr. Hajnal Éva - 2015. május 20. A fény éve - pályázati projekt megnyitó (35 MB)
Dr. Nagy Rezső - Dr. Hajnal Éva - 2015. május 20.
A csak hang (MP3) változat   >  
Életünk a fény - Dr. Lakner József - 2015. május 20. Életünk a fény (145 MB)
Dr. Lakner József - 2015. május 20.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu