VCSE Virtuális klub
2015 tavasz


Csillagászati jelenségek és látnivalók

A klubfoglalkozáson áttekintjük évszakról évszakra, hogy milyen érdekes csillagászati jelenségeket láthatunk az előttünk álló év folyamán: fogyatkozások, csillagfedések, a bolygók látványa, fényesebb kisbolygók és üstökösök, együttállások, és egyéb izgalmas, látványos égi jelenségek.

Csillagászati jelenségek és látnivalók - Bánfalvi Péter - 2015. február 18. Csillagászati jelenségek és látnivalók (86 MB)
Bánfalvi Péter - 2015. február 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


A csillagászat épületei - 5 ezer év csillagászat, 5 ezer év építészet

Amikor az ember felnézett az égre, megszületett a csillagászat, és ahhoz, hogy otthont teremtsen, létrehozta az építészetet. Az előadásban eme két legősibb hivatás közös határterületének történetét járjuk be az őskortól napjainkig, a perui Chankillo csillagvizsgálótól a Föld méretű távcsőhálózatokig, a holisztikus szemléletű kultúráktól high-tech, ipari obszervatóriumokig.

A csillagászat épületei - 5 ezer év csillagászat, 5 ezer év építészet - Francsics László - 2015. március 18. A csillagászat épületei - 5 ezer év csillagászat, 5 ezer év építészet (140 MB)
Francsics László - 2015. március 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


A Hold

Az előadásban megpróbáljuk bemutatni a Holdat: milyen fontos, miért jó, hogy van nekünk. Feltesszük a kérdést: mi lenne ha hirtelen eltűnne, mi lenne, ha sosem alakult volna ki? (Persze jónéhány válasz csak feltételezés, de érdekes lesz eljátszani a gondolattal.) Az előadás során kitérünk majd a holdakra általánosságban is, és bemutatunk más naprendszerbeli kísérőket, hogy lássuk a különbségeket a miénktől.Az előadásban megpróbáljuk bemutatni a Holdat: milyen fontos, miért jó, hogy van nekünk. Feltesszük a kérdést: mi lenne ha hirtelen eltűnne, mi lenne, ha sosem alakult volna ki? (Persze jónéhány válasz csak feltételezés, de érdekes lesz eljátszani a gondolattal.) Az előadás során kitérünk majd a holdakra általánosságban is, és bemutatunk más naprendszerbeli kísérőket, hogy lássuk a különbségeket a miénktől. Az előadásban megpróbáljuk bemutatni a Holdat: milyen fontos, miért jó, hogy van nekünk. Feltesszük a kérdést: mi lenne ha hirtelen eltűnne, mi lenne, ha sosem alakult volna ki? (Persze jónéhány válasz csak feltételezés, de érdekes lesz eljátszani a gondolattal.) Az előadás során kitérünk majd a holdakra általánosságban is, és bemutatunk más naprendszerbeli kísérőket, hogy lássuk a különbségeket a miénktől. Az előadásban megpróbáljuk bemutatni a Holdat: milyen fontos, miért jó, hogy van nekünk. Feltesszük a kérdést: mi lenne ha hirtelen eltűnne, mi lenne, ha sosem alakult volna ki? (Persze jónéhány válasz csak feltételezés, de érdekes lesz eljátszani a gondolattal.) Az előadás során kitérünk majd a holdakra általánosságban is, és bemutatunk más naprendszerbeli kísérőket, hogy lássuk a különbségeket a miénktől. Az előadásban megpróbáljuk bemutatni a Holdat: milyen fontos, miért jó, hogy van nekünk. Feltesszük a kérdést: mi lenne ha hirtelen eltűnne, mi lenne, ha sosem alakult volna ki? (Persze jónéhány válasz csak feltételezés, de érdekes lesz eljátszani a gondolattal.) Az előadás során kitérünk majd a holdakra általánosságban is, és bemutatunk más naprendszerbeli kísérőket, hogy lássuk a különbségeket a miénktől.

A Hold - Horváth István - 2015. május 21. A Hold (97 MB)
Horváth István - 2015. május 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu