Uránia előadássorozat
2015 tavasz


Legendás Naprendszer

A Nap a nappali, a Hold az éjszakai égbolt ékessége. Nem csoda hát, hogy megmozgatta elődeink fantáziáját. Megszemélyesítették őket, történeteket alkottak róluk. A görög mitológiában sok érdekes legenda kapcsolódik a bolygókhoz is. Ebben az előadásban megismerkedhetünk a planéták viszályaival, szerelmi történeteivel. Megemlítjük a magyar népi elnevezéseket is.

Legendás Naprendszer - Kerényi Lilla - 2015. március 25. Legendás Naprendszer (126 MB)
Kerényi Lilla - 2015. március 25.
A csak hang (MP3) változat   >  


Az ősrobbanás fényei

A Világegyetem keletkezésére általánosan elfogadott elmélet, a kozmológia standard modellje szerint a Világegyetem egy nagyon sűrű és forró állapotból indult, azóta folyamatosan tágul. A kezdeti folyamatot nevezzük Ősrobbanásnak. E modell számos megfigyelési tényt magyaráz, köztük a Világegyetemben előforduló elemek gyakoriság eloszlását, a kozmikus háttérsugárzást és a kozmosz tágulását. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás tanulmányozása az Univerzum legkorábbi állapotaiba enged betekintést. Rávilágít arra is, hogy a galaxisok kialakulásához a nagyon korai időszak kvantumfluktuáció teremtették meg a lehetőséget, esélyt adva így az élet megjelenésének is.

Az ősrobbanás fényei - Lőrincz Henrik - 2015. április 22. Az ősrobbanás fényei (341 MB)
Lőrincz Henrik - 2015. április 22.
A csak hang (MP3) változat   >  


Miről mesél a színkép?

A csillagok csupán apró fénypontnak látszanak az égbolton. Távcsőben szemlélve kicsit fényesebbek ugyan, de további részleteket így sem árulnak el magukról. A csillagászok mégis sokat tudnak mesélni róluk, egy-egy érdekesebb csillagról szakcikkek tucatjai jelennek meg. Az összegyűlt adatok többsége spektroszkópiai felvételek elemzéséből származik. Miről árulkodik a fény? Milyen információk gyűjthetők össze egy csillag, vagy egy több csillagból álló rendszer színképének elemzésével?

Miről mesél a színkép? - Nyerges Gyula - 2015. május 27. Miről mesél a színkép? (184 MB)
Nyerges Gyula - 2015. május 27.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu