VCSE Virtuális klub
2015 ősz


A modern asztrofotózás alapjai

A ma amatőrcsillagász asztrofotográfiájának alapjait a digitális fényképezőgépek jelentik. Az előadás bevezetést nyújt az ilyen eszközökkel történő asztrofotózás alapjaiba az állókamerás gépektől a vezetett asztrofotókig, az észlelés megtervezésétől az észlelés mikéntjén át az utófeldolgozásig. Egy előadás nem törekedhet teljességre ebben a nagyon is szerteágazó témában, de a számos szép, saját készítésű, sőt NASA APOD-díjas fotók mellett megismerteti a hallgatóságot a szükséges minimum-ismeretekkel.

A modern asztrofotózás alapjai - Schmall Rafael - 2015. szeptember 21. A modern asztrofotózás alapjai (74 MB)
Schmall Rafael - 2015. szeptember 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


A barna törpék a távkapcsolatot szeretik

A tömegük szerint csillagok és bolygók között lévő barna törpék pontos osztályozása újabban viták kereszttűzébe került. Lehetnek nagyméretű bolygók epizodikus magfúzióval, vagy elvetélt csillagok, vagy önálló típust is képviselhetnek. keletkezésük, pontos természetük nem ismert. Korábban komoly jelölt volt a sötét anyagra, mára kiderült, sokkal ritkábbak, mintsem bennük lenne a sötét anyag. Mégis, mifélék, kifélék, és miért vannak kevesebben a vártnál? Hogyan befolyásolják a barna törpék a folyékony víz zónákbeli bolygók mozgását és tulajdonságait, és mire lehet következtetni a barna törpékből a bolygók kialakulását illetően?

Az előadásban e kérdések és a válaszok megvitatása után a szerző egy új barna törpe felfedezését és furcs a tulajdonságait ismerteti. Ezután bemutatja legfrissebb vizsgálati eredményeit, miszerint a kettősrendszerekben előforduló barna törpék inkább a hosszabb keringésidőket kedvelik és csak nagyon kevés barna törpe merészkedik közel a csillagához - mintha a barna törpék a bolygókkal és a kísérőcsillagokkal szemben inkább a távkapcsolatot preferálnák.

Az előadás így bepillantást nyújt egy mostanában gyorsan fejlődő, izgalmas, mostanában egyre aktívabb asztrofizikai kutatási területbe.

A barna törpék a távkapcsolatot szeretik  - Csizmadia Szilárd - 2015. október 19. A barna törpék a távkapcsolatot szeretik (81 MB)
Csizmadia Szilárd - 2015. október 19.
A csak hang (MP3) változat   >  


Robbanó csillagok

A legtöbb csillag csendesen éli le teljes életét. Bizonyos - magányos vagy kettős - csillagok azonban hatalmas robbanásban fejezik be pályafutásukat. Ezeknek a robbanásoknak az okairól, gyakoriságáról, esetleges földi hatásairól és más vonatkozásaikról lesz szó az előadásban.

Robbanó csillagok - Csizmadia Szilárd - 2015. november 23. Robbanó csillagok (51 MB)
Csizmadia Szilárd - 2015. november 23.
A csak hang (MP3) változat   >  


A kozmosz kincsei

Ha felpillantunk az égre, nem csupán pislákoló fényeket, hanem lenyűgöző égitesteket és alapvető összefüggéseket ismerünk fel. A Világegyetemet és az égitesteket összetartó és kormányzó kölcsönhatások pompázatos színvilágú és csodálatos alakú struktúrákat hoznak létre, amelyek lenyűgözik ezek szemlélőit a laikustól a szakemberig. Ma már nemcsak néhány nagy távcső mutatja meg nekünk az égbolt csodáit, hanem saját magunk, mint amatőrcsillagász és fotós is megélhetjük. Az előadás az asztrofotózás világába kalauzol minket, egy kozmikus messzeségbe vezető személyes utazást mesél el, ami során mindannyian megismerhetjük Világegyetemünk rejtett kincseit.

A kozmosz kincsei - Francsics László - 2015. december 7. A kozmosz kincsei (120 MB)
Francsics László - 2015. december 7.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu