Hajmási József előadássorozat - 2015 ősz
Székesfehérvár


Potyautas az üstökösön

Tudományos mérések magyar részvétellel a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökös felszínén. Az Európai Űrügynökség Rosetta nevű űrszondája 10 évig tartó repülés után tavaly augusztusban érkezett a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököshöz, majd novemberben az üstökös magjára bocsájtotta Philae nevű leszálló egységét. Utóbbi felműszerezésében igen jelentős volt a magyar részvétel; a tápellátó egységen és a fedélzeti számítógépen kívül két mérőműszer is a hazai szakemberek munkáját dicséri.

A misszió feladata, hogy a Naptól számított több mint 3 csillagászati egység távolságtól az égitest napközeli pontjáig, sőt azon túl - a történelem során először - helyben végezzen egy üstökösnél tudományos méréseket. Az előadásban ismertetésre kerül az űrszonda és annak műszerei, a repülés és megérkezés története, az eddigi mérési eredmények és az előadó sok személyes élménye.

Potyautas az üstökösön - Apáthy István - 2015. szeptember 29. Potyautas az üstökösön (258 MB)
Apáthy István - 2015. szeptember 29.
A csak hang (MP3) változat   >  


Idén 100 éves az általános relativitáselmélet

Az UNESCO 2015-öt a fény évének nyilvánította, többek között ezen évforduló kapcsán. Az előadásban szó lesz az az általános relativitáselméletről, természetesen Albert Einsteinről, kozmológiáról, szupernovákról és több más érdekes és izgalmas témáról.

Idén 100 éves az általános relativitáselmélet - Horváth István - 2015. október 27. Idén 100 éves az általános relativitáselmélet (145 MB)
Horváth István - 2015. október 27.
A csak hang (MP3) változat   >  
Beszélgetés az előadás után Beszélgetés az előadás után (94 MB)
Horváth István - 2015. október 27.
A csak hang (MP3) változat   >  


Mi újság a bolygórendszer peremvidékén?

A 2006-ban indult New Horizons űrszonda még úgy kezdte meg 9 éves küldetését, hogy meglátogatja az utolsó bolygót, a Plútót. A Plútót azonban az odautazás során "lefokozták" törpebolygóvá. Ennek ellenére a 9 év alatt számos érdekes felfedezés történt az égitesttel kapcsolatban, így a szonda küldetésétől is sok új eredményt vártak. Az előadás során megismerhetjük a Plútó felfedezésének és státuszának történetét, valamint az űrszondás mérések eddigi eredményeit.

Mi újság a bolygórendszer peremvidékén? - Kötél László - 2015. november 24. Mi újság a bolygórendszer peremvidékén? (284 MB)
Kötél László - 2015. november 24.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu