Csillagászati Hónap Esztergomban
Esztergom, 2015. november


Negyed század a Föld körül - A Hubble-űrtávcső születésnapjára

Immár negyed évszázada áll az emberiség szolgálatában a Hubble-űrteleszkóp, ami ez idő alatt nagyszerű eredményekhez segítette hozzá az űrkutatást és a kozmológiát. A gondos tesztelések ellenére csak fellövése és pályára állása után derült ki, hogy a főtükör csiszolása nem lett tökéletes, ezért a NASA egy szervizút során kijavította a hibát, majd 1993-ban egy új kamerával is felszerelték a Hubble-t. Azóta már többször is "feltuningolták" a fiatalnak nem nevezhető űrtávcsövet, s így a mai napig szebbnél szebb fotókkal kápráztatja el a világot.

Negyed század a Föld körül - A Hubble-űrtávcső születésnapjára - Kalup Csilla - 2015. november 4. Negyed század a Föld körül - A Hubble-űrtávcső születésnapjára (197 MB)
Kalup Csilla - 2015. november 4.
A csak hang (MP3) változat   >  


Marsexpedíció - emberes küldetések, a NASA legújabb elképzelései

Az emberes Mars utazás folyamatosan foglalkoztatja mind a tudósok, mind a művészek fantáziáját. A technológia folyamatos fejlődésével a Mars utazásra vonatkozó elképzelések is folyamatosan változnak. A NASA 2015 őszén tette közzé legújabb elképzeléseit, amelyekbe immár beépítették az elmúlt fél évtized tudományos és műszaki eredményeit, valamint a további fejlesztések várható irányát is felvázolják.

Marsexpedíció - emberes küldetések, a NASA legújabb elképzelései - Zsombok Gábor - 2015. november 11. Marsexpedíció - emberes küldetések, a NASA legújabb elképzelései (204 MB)
Zsombok Gábor - 2015. november 11.
A csak hang (MP3) változat   >  


Látogatóban egy törpebolygónál - a New Horizons eredményei a Plútónál

1989-re a Mariner és Voyager programnak köszönhetően az akkori kilenc bolygó közül már nyolcnál jártak űreszközök, és csak a Plútó volt ismeretlen a kutatók számára. A New Horizons plútószonda indulása döcögősre sikeredett, költségvetési problémák hátráltatták, azonban ha szerettük volna megismerni a Plútót, akkor mihamarabb el kellett induljon, hogy az erősen elnyúlt ellipszis alakú pályán keringő bolygót a napközelpontja környékén tudja tanulmányozni, amikor még vélhetően nincs a légköre kifagyva a felszínre. A szonda már 8 hónapja úton volt, amikor 2006. augusztus 24-én a Plútót hivatalosan is átminősítették, és besorolták az égitestek egy új osztályába. Azóta a Pluto (2006 óta ékezetek nélkül) a törpebolygók egyre népesebb családjába tartozik. Minden idők legnagyobb sebességgel indított űreszköze 9 és fél év utazás után, idén július 14-én haladt el a célja mellett, és egy rendkívül érdekes, aktív világot talált.

Látogatóban egy törpebolygónál - a New Horizons eredményei a Plútónál - Nagy László - 2015. november 18. Látogatóban egy törpebolygónál - a New Horizons eredményei a Plútónál (263 MB)
Nagy László - 2015. november 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Miről mesél a színkép? - Hogyan fejthetők meg a csillagok titkai színképelemzéssel?

A csillagok csupán apró fénypontnak látszanak az égbolton. Távcsőben szemlélve kicsit fényesebbek ugyan, de további részleteket így sem árulnak el magukról. A csillagászok mégis sokat tudnak mesélni róluk, egy-egy érdekesebb csillagról szakcikkek tucatjai jelennek meg. Az összegyűlt adatok többsége spektroszkópiai felvételek elemzéséből származik. Miről árulkodik a fény? Milyen információk gyűjthetők össze egy csillag, vagy egy több csillagból álló rendszer színképének elemzésével?

Miről mesél a színkép? - Hogyan fejthetők meg a csillagok titkai színképelemzéssel? - Nyerges Gyula - 2015. november 25. Miről mesél a színkép? - Hogyan fejthetők meg a csillagok titkai színképelemzéssel? (229 MB)
Nyerges Gyula - 2015. november 25.
A csak hang (MP3) változat   >  


Az időmérés története

Az idő mérésének kérdése egyidős a csillagászattal. Minden ókori kultúrkörben fellelhető a napnak részekre való felosztása - az első időmérők a Nap járását használták fel erre. A napóra kétségkívül az első időmérő eszköz volt. Az asszír, föníciai, egyiptomi népek körében különösen nagy jelentőséggel bírt, hiszen szubtropikus éghajlatú hazájukból nézve az ég az év legnagyobb részében felhőtlen volt. Fontos, hogy időmérő csillagászati eszköznek is tekintsük, hiszen készítőjének komoly csillagászati ismeretekkel is kellett rendelkeznie...

Az időmérés története - Klotz József - 2015. december 4. Az időmérés története (154 MB)
Klotz József - 2015. december 4.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu