Tudományos Csopa Cafe
Csodák Palotája, 2016 tavasz


Nanogyógyászat és nanodiagnosztika

  • Miért lettem kutató? - beszélgetés Dr. Berényi Szilviával a kutatók hétköznapjairól
  • Nanogyógyászat és nanodiagnosztika - előadás
  • Kérdezd a kutatót! - Kötetlen beszélgetés a Csopa Cafeban

  • Nanogyógyászat és nanodiagnosztika - Berényi Szilvia (BME) - 2016. január 12. Nanogyógyászat és nanodiagnosztika (830 MB)
    Berényi Szilvia (BME) - 2016. január 12.
    A csak hang (MP3) változat   >  


    Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés

    A Tudományos Csopa Cafe februári rendezvényén ez alkalommal a nyelvészeké a főszerep. Ludányi Zsófiával, Kovács Rékával és Falyuna Nórával, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaival kávézunk, akik a nyelvi ismeretterjesztés sokszínű világába kalauzolják el az érdeklődőket. Bemutatják az MTA Nyelvtudományi Intézetének online helyesírási tanácsadó portálját, a helyesiras.mta.hu-t, amely többféle helyesírási kérdésben (a különírás-egybeírástól kezdve az elválasztáson át egészen a számok, dátumok helyesírásáig) nyújt hathatós segítséget számítógépes programokat felhasználva.

    Szó lesz a weboldal keretein belül működő Helyes blogról, amely ismeretterjesztő cikkeiben a helyesírással és nyelvhelyességgel kapcsolatos kérdések mellett a lehető legkülönfélébb nyelvi, nyelvészeti témákba is betekintést nyújt. A három szerző a nyelvészet más-más területeivel foglalkozik, ezért blogposztjaik is változatosak: Ludányi Zsófia fő területe a magyar helyesírás, a szaknyelvi helyesírások, illetve a számítógépes helyesírás-ellenőrzés. Bejegyzéseiben alaktani és szófajtani kérdésekkel, különösen a szóalkotási módok kérdéseivel is szívesen foglalkozik. Falyuna Nóra nyelvészeti szakterülete a pragmatika, érdeklődésének középpontjában a nyelvhasználat, a jelentésváltozás és a fogalomalkotás kérdései állnak. Kovács Réka terminológiai és nyelvtechnológiai témákkal foglalkozik, cikkei főként egyes szavak használatával, írásmódjával, jelentésével, megalkotásuk módjával vagy kialakulásuk folyamatával kapcsolatos kérdéseket járnak körbe.

    Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés - Ludányi Zsófia, Falyuna Nóra, Kovács Réka (MTA Nyelvtudományi Intézet) - 2016. február 9. Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés (911 MB)
    Ludányi Zsófia, Falyuna Nóra, Kovács Réka (MTA Nyelvtudományi Intézet) - 2016. február 9.
    A csak hang (MP3) változat   >  


    Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában

    A márciusi Tudományos Csopa Cafeban az élelmiszerekkel foglalkozunk. Dr. Felföldi József, egyetemi tanár (Szent István Egyetem) vezeti be az érdeklődőket a Fizika-Automatika Tanszéken folyó kutatásokba. Megtudhatjuk, miről árulkodnak az élelmiszerek fizikai jellemzői, hogyan tudjuk mérni ezeket. Megismerkedünk a fejlesztés alatt álló módszerekkel, melyek segítségével a nyersanyagok és a termékek minőségével kapcsolatos mechanikai, optikai, elektromos jellemzők roncsolás mentesen vizsgálhatók. Az előadás - gyakorlati példákon keresztül - képet ad az akusztikus módszerekről és az alkalmazási lehetőségekről (roppanósság, gyümölcsök érettsége stb.), foglalkozik olyan izgalmas és élenjáró területekkel, mint az ún. "hiperspektrális látórendszer" vagy az íz-vizsgálat elektronikus nyelvvel.

    Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában - Dr. Felföldi József (Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék) - 2016. március 8. Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában (577 MB)
    Dr. Felföldi József (Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék) - 2016. március 8.
    A csak hang (MP3) változat   >  


    Űrkutatók titkai - milyen életérzés ma az űrkutatásban dolgozni?

    Feltérképezzük, hol tart ma az űrkutatás, milyen feladatok hárulnak a Magyarországon dolgozó szakemberekre. Betekintünk az űrkutatók titokzatos világába, közelebb hozzuk hétköznapjaikat az érdeklődőkhöz. Beszélünk a kutatócsoport eredményeiről, a nagy megbízhatóságú, sugárzásnak ellenálló és hiba-toleráns űrelektronikák, valamint a nagy pontosságú mechanikák gyártása terén elért eredményekről. Megvizsgáljuk, miért fontosak az elektronikus földi támogató berendezések, megismerjük az űrszondákhoz (VEGA, Phobos, Cassini és Cluster) kapcsolódó műszerfejlesztés rejtelmeit.

    Űrkutatók titkai - milyen életérzés ma az űrkutatásban dolgozni? - Dr. Nagy János (MTA Wigner Fizikai Kutató Központ, Űrtechnika Kutatócsoport) - 2016. április 12, Űrkutatók titkai - milyen életérzés ma az űrkutatásban dolgozni? (801 MB)
    Dr. Nagy János (MTA Wigner Fizikai Kutató Központ, Űrtechnika Kutatócsoport) - 2016. április 12,
    A csak hang (MP3) változat   >  


    Mit üzennek a gravitációs hullámok?

    100 évvel azután, hogy Albert Einstein kidolgozta általános relativitáselméletét és megjósolta a gravitációs hullámok létezését tavaly szeptemberben sikerült először közvetlenül is megfigyelni ezeket a hullámokat. Az amerikai LIGO detektorok által észlelt hullámjel egy távoli galaxisban összeolvadó két fekete lyuk életének utolsó pillanatait rögzítette. Az előadásban áttekintjük, hogy hogyan is lehet megfigyelni ezeket a hullámokat, milyen információkhoz juthatunk a forrásról a hullámok segítségével és hogy milyen következményei vannak a felfedezésnek.

    Mit üzennek a gravitációs hullámok? - Dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar VIRGO csoport vezetője) Mit üzennek a gravitációs hullámok? (806 MB)
    Dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar VIRGO csoport vezetője)
    A csak hang (MP3) változat   >  


    Polimer (műanyag) korszakban élünk - a fogkefétől a számítógépes csipekig és gyógyszerkibocsátó szívkoszorúér sztentekig

    Az emberiség történetében a 20. században ipari méretekben megjelent egy addig nem alkalmazott anyagfajta, a polimerek (makromolekulák) feldolgozásával nyert műanyagok. Közel 70 éve termelésük exponenciálisan növekszik világszerte, és nemcsak mindennapjaink használati tárgyainak (pl. fogkefe, fésű, csomagolóanyagok, tornacipő, hátizsák, eldobható pelenka, kontaktlencse, ruházat stb. stb.), hanem egyre több különleges és nagyértékű terméknek az alapvető fontosságú anyagai közé tartoznak. Korunkat emiatt, valamint a mára már több mint 300 millió tonna éves termelésük miatt is egyre szélesebb körben a kőkorszak-rézkorszak-bronzkorszak-vaskorszak után polimer korszaknak hívják. Mi is képezi a polimerek elképesztő sikerének a titkát? Mennyit is érnek a csipek gyártásához nélkülözhetetlen fotoreziszt polimerek? Milyen magyar vonatkozásai vannak a világméretű mikroelektronikai forradalom alapját képező csipgyártásnak? Hogyan menti meg az életét évente sok millió, szívkoszorúér betegséggel rendelkező, illetve infarktuson átesett embernek néhány milligramm polimer? És végül: belefullad-e az emberiség a műanyag hulladékok "tengerébe"?

    Polimer (műanyag) korszakban élünk - a fogkefétől a számítógépes csipekig és gyógyszerkibocsátó szívkoszorúér sztentekig - Iván Béla (MTA Természettudományi Kutatóközpont és Szerves Kémiai Tanszék, ELTE TTK Kémiai Intézet) Polimer (műanyag) korszakban élünk - a fogkefétől a számítógépes csipekig és gyógyszerkibocsátó szívkoszorúér sztentekig (810 MB)
    Iván Béla (MTA Természettudományi Kutatóközpont és Szerves Kémiai Tanszék, ELTE TTK Kémiai Intézet)
    A csak hang (MP3) változat   >  


    [Vissza az előző oldalhoz!]
    © GalileoWebcast.hu