VCSE Virtuális klub
2016 tavasz


Bolygójelölt egy négyes csillagrendszerben

Az eddig megismert exobolygók kb. fele magányos csillag körül kering (mint a mi magányos Napunk körül keringenenek a bolygók), kb, másik fele kettőscsillagrendszerben van, ahol a tág kettőscsillag egyik komponense körül kering a bolygó. Mintegy 10 olyan bolygó ismert, amely egy kettőscsillag mindkét tagja körül kering. Egy esetben a bolygó hármas csillagrendszerben, egy további esetben pedig négyes csillagrendszer egyik vagy két csillaga körül kering a bolygó.

Az előadásban egy új felfedezést mutatunk be, ahol magyar-német-amerikai csillagászok találtak egy nagyon erős bolygójelöltet egy különleges négyes csillagrendszerben. AZ előadásban spekulálunk arról is, mennyire lehetnek lakhatók ezek a bolygók és milyen stabil lehet a pályájuk.

Bolygójelölt egy négyes csillagrendszerben - Csizmadia Szilárd - 2015. február 15. Bolygójelölt egy négyes csillagrendszerben (56 MB)
Csizmadia Szilárd - 2015. február 15.
A csak hang (MP3) változat   >  


Mire jók a fedések?

Fedési jelenségek a csillagászat és az asztrofizika majdnem minden területén előfordulnak, és óriási szerepük van a tudományos megismerésben, az égitestek tulajdonságainak megmérésében. Az előadásban néhány érdekes, historikus fedési jelenséget tekintünk át, hogy segítettek megismerni a Naprendszer szerkezetét és működését, az Univerzum méretét, hogyan lehetett meghatározni fedésekkel a gravitáció terjedési sebességét és a csillagok, bolygók méretét.

Mire jók a fedések? - Csizmadia Szilárd - 2015. március 23. Mire jók a fedések? (64 MB)
Csizmadia Szilárd - 2015. március 23.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu