Tudományos Csopa Cafe
Csodák Palotája - 2016 őszi sorozat


Óceánok és tengerek irodalma

A Karib-tenger, az Indiai-óceán és Óceánia az első utazók beszámolói óta foglalkoztatják az európai tudományosságot. A szigetek és tengerek növény- és állatvilága, földrajza mellett történelmi, nyelvi és kulturális szempontból is rendkívül gazdag területekről van szó. A komoly múltra visszatekintő néprajzi és nyelvi kutatások mellett a szigetek, szigetcsoportok irodalmát csak most kezdjük igazán feltérképezni. Milyenek az indiai- és csendes-óceáni írók, költők? Milyen műveket írnak?És vajon miért érdemes ezekkel az irodalmakkal, kultúrákkal foglalkozni?

Óceánok és tengerek irodalma - Dr. Pallai Károly Sándor - 2016. szeptember 13. Óceánok és tengerek irodalma (567 MB)
Dr. Pallai Károly Sándor - 2016. szeptember 13.
A csak hang (MP3) változat   >  


Gyógyító sugárzások - barangolás a fizika és a medicina határán

Bár a sugárterápia az ionizáló sugárzások gyógyászati alkalmazásának csak egy szelete, mégis ez az egyetlen, ahol a napi gyógyító munkában jelentős részt vállalnak a fizikusok is. Szó esik majd a legérdekesebb besugárzási technikákról, mint például a lineáris gyorsítóval végzett teleterápia, vagy a radioaktív izotóp emberi testbe juttatásával történő brachyterápia. Megismerkedhetünk a Gamma-kés, a proton-terápia, a képvezérelt intenzitásmodulált sugárterápia és a végleges izotópbeültetések rejtelmeivel.

Gyógyító sugárzások - barangolás a fizika és a medicina határán - Dr. Fröhlich Georgina - 2016. október 18. Gyógyító sugárzások - barangolás a fizika és a medicina határán (917 MB)
Dr. Fröhlich Georgina - 2016. október 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Ebola-vírus - meddig féljünk tőle? Egy veszélyes kórokozó kutatása itthon és Afrikában

Az előadás bepillantást nyújt az Ebola-vírussal történő kutatás mindennapjaiba, milyen szkafanderben dolgozni itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban és milyen volt ugyanezzel a kórokozóval szembenézni az Ebola-járvány csúcsán, 2014 augusztusában Afrikában. Bemutatásra kerülnek a legfrissebb kutatási eredmények a gyógyszerektől a vakcinákig, a vírus genetikai változásai, tanulságok a legutóbbi járványból. Megismerhetjük, hogy egy hazai kutatócsoport mivel járul hozzá a világ egyik legveszélyesebb kórokozójának megértéséhez.

Ebola-vírus - meddig féljünk tőle? Egy veszélyes kórokozó kutatása itthon és Afrikában - Pályi Bernadett, virológus - 2016. november 15. Ebola-vírus - meddig féljünk tőle? Egy veszélyes kórokozó kutatása itthon és Afrikában (717 MB)
Pályi Bernadett, virológus - 2016. november 15.
A csak hang (MP3) változat   >  


Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában

Az eső után megjelenő szívárvány jelensége válószínűleg már évezredekkel ezelőtt is csodálattal töltötte el az embereket. Isaac Newton volt az, aki tudományos igényességgel vizsgálta a fény tulajdonságait, és kimutatta, hogy a egy prizma segítségével a nap fehér fénye a szívárvány színeinek folytonos sorozatára bontható fel. Ezzel a kísérlettel indult útjára a színképelemzés (spektroszkópia). Az előadásban bemutatásra kerül, hogy miként járult hozzá a színképelemzés a modern kémia és fizika tudományának kialakulásához, és hogyan szolgálja a mai napig a tudomány és az ipari kutatás-fejlesztés szakembereit.

Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában - Keszthelyi Tamás (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet) Fény és anyag - színképelemzés a természettudományok szolgálatában (672 MB)
Keszthelyi Tamás (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet)
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu