Garai Géza előadássorozat - Székesfehérvár, AMK
Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Székesfehérvár - 2016 ősz


Vállalatok irányítása számítógéppel

Az informatika és a mobil internet egyre gyorsuló fejlődésével a vállalati számítógépes információs rendszerek is robbanásszerű fejlődésnek indultak. A klasszikus üzleti tranzakció-feldolgozáson alapuló vállalatirányítási rendszerek mára rengeteg apró, okos megoldással egészíthetők ki, amelyek alkalmazzák a modern számítástechnikai megoldásoktól kezdve, a mobil eszközökön és szenzorokon át a közösségi hálózatokban rejlő lehetőségeket is, ezzel elősegítve a vállalatok hatékonyabb működését és vezetőik számára a gyorsabb döntéshozatalt, egyre pontosabb és részletesebb információk alapján. Ez az előadás betekintést nyújt az érdeklődők számára a számítógépes vállalatirányítási rendszerek múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Vállalatok irányítása számítógéppel - Dr. Rádai Levente Vállalatok irányítása számítógéppel (180 MB)
Dr. Rádai Levente
A csak hang (MP3) változat   >  


Rendszer- és irányításelmélet - a rejtett tudomány

A rendszer- és irányításelmélet villamosmérnöki alapokra épülő multidiszciplináris műszaki tudomány. Eredményeit manapság sokféle alkalmazási területen (pl. elektronika, mechanika, energetika, közlekedési rendszerek, vegyipar, ökológia, élettudományok) alkalmazzák sikerrel. Megbízható matematikai modellek és hozzájuk kapcsolódó korszerű szabályozási módszerek nélkül nem működhetne egy repülőgép robotpilóta-rendszere, egy gépjármű menetstabilizátora, vagy egy mindennapos terhelésváltás egy erőműben, de nem lenne remény pl. az inzulint automatikusan adagoló "mesterséges hasnyálmirigy" kifejlesztésére sem. Az előadás abba a közös tudományos keretbe nyújt bepillantást példák segítségével, amellyel ezek a látszólag nagyon különböző feladatok kezelhetők.

Rendszer- és irányításelmélet - a rejtett tudomány - Dr. Szederkényi Gábor Rendszer- és irányításelmélet - a rejtett tudomány (135 MB)
Dr. Szederkényi Gábor
A csak hang (MP3) változat   >  


A Föld nehézségi erőterének észlelése gravimetriai műholdakkal

A Föld nehézségi erőterét a legnagyobb mértékben tömegvonzása alakítja ki. A nehézségi erőteret mérve közvetett információt nyerünk a Föld belső tömegeloszlásáról és a felszínén jelentkező tömegvonzási hatásokról. Műholdak segítségével lehetőségünk van a nehézségi erőtér globális meghatározására, ismereteket nyújtva szárazföldön nem, vagy csak nehezen elérhető helyek, továbbá felszín alatti tömegviszonyokról is. Jelen előadásban áttekintjük a műholdas gravimetria jelenét és jövőjét, az elmúlt évtizedekben elért eredményeit, továbbá kitekintést adunk a napjainkban égető problémákra adott válaszokra, így egyes víztározók esetén az édesvízkészlet mennyiségére, vagy a sarki jégsapkák olvadásának ütemére.

A Föld nehézségi erőterének észlelése gravimetriai műholdakkal - Dr. Földváry Lóránt A Föld nehézségi erőterének észlelése gravimetriai műholdakkal (150 MB)
Dr. Földváry Lóránt
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu