Numizmatikai előadássorozat
2016 ősz


Római ólompecsétek

A numizmatikával rokon szfragisztika - pecséttan - egy különleges és kevéssé kutatott részterületét képviselik a római kori ólompecsétek. A változatos ábrázolások és a bullák lehetséges funkcióinak kutatása Magyarországon az elmúlt években kezdődött el. Az előadás a kutatás jelenlegi állásába szeretne betekintést nyújtani.

Római ólompecsétek - Vida István - 2016. szeptember 20.. Római ólompecsétek (604 MB)
Vida István - 2016. szeptember 20..
A csak hang (MP3) változat   >  


Bélyeg - jegy - értékjegy. Bevezetés az értékjegy-tanba - 3. rész

Az értékjegy-tan harmadik előadásában a bélyegekről és az egyéb értékjegy kategóriába sorolható pénzhelyettesítőkről szerezhetünk bővebb információkat. Megtudhatjuk kibocsátásuk célját, felhasználásuk módját és típusait.

Bélyeg - jegy - értékjegy. Bevezetés az értékjegy-tanba - 3. rész - Bedő József - 2016. október 18. Bélyeg - jegy - értékjegy. Bevezetés az értékjegy-tanba - 3. rész (829 MB)
Bedő József - 2016. október 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Egy pénzváltással foglalkozó Árpád-kori muszlim közösség tárgyi hagyatéka Orosházán

Az utóbbi években került sor Orosházán a középkori Bónum faluhely régészeti feltárására és műszeres felderítésére. A kutatás során nagy mennyiségben kerültek elő olyan tárgyak (eredeti és hamis pénzek, mérlegek, lakatok és zárak, fémöntvények és ólomsúlyok), amelyek arra utalnak, hogy a falu lakossága - legalábbis részben - valamely kereskedelemmel, nemesfémekkel, pénzváltással, esetleg pénzhamisítással összefüggő tevékenységet űzött. A leletanyagból jelentőségükben kiemelkednek azok az ólomból készült (pénz)súlyok, amelyek egy része beleillik a budai márka súlyrendszerébe, másik csoportjuk eredete viszont keletebbre nyúlik vissza. A feltárások során megfigyelt régészeti jelenségek azt a feltételezést engedik meg, hogy a 12-13. század fordulóján fénykorát élő, majd a tatárjárás következtében szinte nyom nélkül elpusztult település lakói keleti eredetű népelemek, feltehetően mohamedán vallású böszörmények és/vagy kálizok voltak.

Egy pénzváltással foglalkozó Árpád-kori muszlim közösség tárgyi hagyatéka Orosházán - Rózsa Zoltán - Tóth Csaba - 2016. november 17. Egy pénzváltással foglalkozó Árpád-kori muszlim közösség tárgyi hagyatéka Orosházán (567 MB)
Rózsa Zoltán - Tóth Csaba - 2016. november 17.
A csak hang (MP3) változat   >  


Firenzeiek a 15. századi magyar pénzverésben

A firenzeiek szerepét késő középkori pénzverésünkben, ennek numizmatikai emlékeit az eddigi pénztörténeti ku-atás alulbecsülte. Miközben a gazdaságtörténészek felfigyeltek arra, hogy az Anjou-k és Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) idején jelentős firenzei vállalkozók, kereskedőházak szereztek Magyarországon gazdasági befolyást, néhány nagyon közismert család egyértelmű numizmatikai "hagyatékát" leszámítva, az ismert verdejegyeket ebből a szempontból még nem vizsgálták. Az előadásban ezért arra teszünk kísérletet, hogy a 15. század első felének verdejegyei és a korabeli firenzei pénzverőjegyek közötti összefüggéseket feltárjuk, az egyes jegyeket az írott források segítségével újrakeltezzük.

Firenzeiek a 15. századi magyar pénzverésben - Gyöngyössy Márton - 2016. december 13. Firenzeiek a 15. századi magyar pénzverésben (575 MB)
Gyöngyössy Márton - 2016. december 13.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu