Csillagászati hónap Esztergomban - 2016. november
A Művelődés Háza, Esztergom


Látogatóban a Jupiternél

A Jupiter és holdrendszere máig sok szempontból rejtélyes. A nemrég pályára állt Juno űrszonda a Jupiter belső szerkezetét, különösen a bolygó magját kutatja, és megpróbál bepillantani az Europa hold jeges felszíne alatti vízóceánba is. Így közelebb juthatnak a kutatók annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy hogyan alakultak ki a nagybolygók, amikor hozzávetőleg 5 milliárd évvel ezelőtt a Nap is keletkezett. A Juno vizsgálja majd a bolygó mágneses mezejét, szerkezetét, légköri struktúráját és kémiai összetételét is.

Látogatóban a Jupiternél - Nagy László - 2016. november 2. Látogatóban a Jupiternél (240 MB)
Nagy László - 2016. november 2.
A csak hang (MP3) változat   >  


A gravitációs hullámok nyomában

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt sikerült először detektálni az Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámokat az amerikai LIGO műszerekkel, ami egy új fejezetet nyitott az asztrofizikában. Az előadásból a felfedezés menetén és jelentőségén túl megtudhatjuk azt is, hogy mik a kutatók tervei és céljai a következő években, továbbá megismerkedhetünk a magyar LIGO kutatócsoporttal és legújabb eredményeikkel is.

A gravitációs hullámok nyomában - Dálya Gergely - 2016. november 9. A gravitációs hullámok nyomában (148 MB)
Dálya Gergely - 2016. november 9.
A csak hang (MP3) változat   >  


Valódi tudomány A CSILLAGOK KÖZÖTT

Exkluzív bepillantás Christopher Nolan "Csillagok között" című filmjének tudományos hátterébe. A közismert filmrendező, Christopher Nolan kasszasikere fantasztikus utazásra visz bennünket univerzumunk legtávolabbi tartományaiba - és még azon is túl, az ötödik dimenzióba, vagy a "hipertérbe", ahogyan a fizikusok hívják. A Csillagok között "túlvilági" története és vizuális effektusai valódi tudományon alapulnak, köszönhetően a fizikus Kip Thorne közreműködésének a film ötletének fogantatásától kezdve. A fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon és sok minden máson keresztül az ötödik dimenzióig és Christopher Nolan hiperkockájáig Kip Thorne lendületesen mutatja be a film tudományos hátterét, annak megjelenését a történetben és a vizuális effektusokban. Az előadás olyan furcsa tudományos tényeket mutat be, amelyek mintha a sci-fi világából léptek volna elő.

Valódi tudomány A CSILLAGOK KÖZÖTT - Kovács József - 2016. november 16. Valódi tudomány A CSILLAGOK KÖZÖTT (316 MB)
Kovács József - 2016. november 16.
A csak hang (MP3) változat   >  


A jövő évtized kínai űrprogramja

Az öt évtizedes kínai űrprogram új szakaszába érkezett. A kilencvenes években új lendületet kapott űripari fejlesztések eredményei lassan beérnek. Mik lesznek a jövő fejlesztési irányai? Milyen látványos eredmények várhatóak a nem emberes és az emberes űrprogramban? A jelenleg folyó fejlesztések alapján már előre jelezhetőek a következő tíz év fontosabb lépései.

A jövő évtized kínai űrprogramja - Zsombok Gábor - 2016. november 23. A jövő évtized kínai űrprogramja (166 MB)
Zsombok Gábor - 2016. november 23.
A csak hang (MP3) változat   >  


Égből pottyant kövek

Érdekes aktualitást kölcsönöz az előadásnak, hogy szeptember elején megtalálták a Föld második legnagyobb meteoritját Argentínában. De hogy keletkeznek? Honnan érkeznek? Miből vannak? Ezekre és ezekhez hasonló, sokakat foglalkoztató kérdésekre kaphatunk választ az este során. Megismerkehetünk a magyar meteoritokkal és sok érdekes történetet hallhatunk néhány jelentősebb hullásról. És aki személyesen eljön, nem csak láthatja, hanem meg is érinthet a "mennykövek" közül többet is...

Égből pottyant kövek - Szabó István - 2016. november 30. Égből pottyant kövek (244 MB)
Szabó István - 2016. november 30.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu