A Magyar Tudomány Ünnepe Tatán és Táton - 2016. november
Konkoly Thege Csillagvizsgáló, Tata illetve a Táti Könyvtár


Űrcsillagászat - tudomány és fantázia találkozása

A csillagászati alapkutatások olyan technikai megoldásokat kívánnak, amelyek évek, évtizedek távlatában jelennek meg a hétköznapi tárgyakban, alkalmazásokban, és teszik könnyebbé mindennapjainkat. Nem csak a pontos lencsék és tükrök csiszolását igényli ugyanis a csillagászat és az űrkutatás, hanem köze van pl. a WIFI és a GPS kialakításához is. Az előadás során szó esik az űrtávcsövekkel történő felfedezésekről éppen úgy, mit a magyar kutatók részvételével készített Rosetta-szonda üstökösre való leszállásáról is.

Űrcsillagászat - tudomány és fantázia találkozása - Dr. Kiss László - 2016. november 4. Űrcsillagászat - tudomány és fantázia találkozása (234 MB)
Dr. Kiss László - 2016. november 4.
A csak hang (MP3) változat   >  


Érdekességek a napórák világából

Amikor egy napóra előtt megállunk, és nézegetjük, hogy mennyi is az idő, amit mutat. Van olyan eset amikor a számlap úgy néz ki, mintha a konyhaasztal kockás abroszát festették volna a falra és a hozzáértőknek is időbe telik kihámozni a vonalak értelmit. Mit is mutat a napóra? Hány féle időt mérhetünk vele? Milyen egyéb információt lehet még egy napórán megjeleníteni? Ezekre a kérdésekre igyekszem ezzel az előadással választ adni sok-sok kép és ábra segítségével.

Érdekességek a napórák világából - Marton Géza - 2016. november 11. Érdekességek a napórák világából (175 MB)
Marton Géza - 2016. november 11.
A csak hang (MP3) változat   >  


Mi újság a Világűrben?

Hatvan évvel az űrkorszak kezdete után egyre világosabbá válik, hogy az emberiség jövője elválaszthatatlan a világűrtől - ezért fontos feladat már ma is egyrészt a kozmikus környezetünkből származó veszélyek, másrészt az űrhajózás távlati lehetőségeinek áttekintése. Jövőnk és a kozmosz viszonyának egész sor alapvető kérdése merülhet fel:

Mi gátolja jelenleg leginkább az emberiség terjeszkedését a világűrben? Veszélyezteti-e az űrhajózást az űrszemét felszaporodása? Segíthet-e a további lépések megtételében egy űrlift vagy az űrturizmus kifejlődése? Igazi perspektívát jelent-e a NASA tervezett Hold- és Mars-programja? A Földet előbb-utóbb eltaláló kisbolygók és üstökösök elől menekülve el kell-e hagynunk bolygónkat? Vannak-e már reális tervek idegen égitestek lakhatóvá tételére vagy űrvárosok építésére? Találkozhatunk-e ezen az úton idegen eredetű élőlényekkel, és van-e felelősségünk a más égitesteken kialakult természetért? Lesz-e valaha lehetőségünk arra, hogy elhagyva a Naprendszert eljussunk a távoli csillagokig? Lehetséges és kívánatos-e, hogy üzeneteket vagy eszközöket küldjünk feléjük, vagy inkább arra koncentráljunk, hogy megvédjük bolygónkat minden esetleges külső fenyegetéstől? Mostani elképzeléseink szerint milyen következményekkel járhatna a kapcsolatfelvétel egy nálunk sokkal fejlettebb, idegen civilizációval?

Mi újság a Világűrben? - Almár Iván - 2016. november 18. Mi újság a Világűrben? (179 MB)
Almár Iván - 2016. november 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Nagyon messzelátók

Van egy kis saját "műszerünk", amivel mindenki meg tudja vizsgálni pl. a csillagokat. Viszont világító pöttyökön, összemosódó foltokon kívül mást nem látunk szabad szemmel, nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mik is ezek az érdekes égitestek. 400 évvel ezelőtt néhány messzelátó megoldotta ezt a problémát. Persze az ember kíváncsi, nem volt elég az a technika, így nekiláttunk fejleszteni. Mára a kis messzelátókból óriástávcsövek lettek. Az előadás a régi messzelátók ótiástávcsővé válását próbálja belesűríteni egy órába, amatőrcsillagász nyelven.

Nagyon messzelátók - Moczik Csaba - 2016. november 25. Nagyon messzelátók (213 MB)
Moczik Csaba - 2016. november 25.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu