Numizmatikai előadássorozat
2017 tavasz


Pénzhamisítás a reformkorban

A reformkori pénzhamisításról szóló eddig ismereteink új keletű kutatásaink szerint pontosak, de messze nem teljesek. Kik miért hamisítottak pénzt? Hogyan vándorolhattak hamis pénzérmék és bankjegyek akár országrészeken át? A pénzhamisítás és a hamis pénz kezelésének gazdaság- és társadalomtörténeti vizsgálata eddig magyarul még kevésbé feltárt eredményekkel gazdagíthatja numizmatikai és gazdaság- és társadalomtörténet irodalmunkat és ismereteinket. Az előadás részben egy kutatásmódszertani eljárás bemutatása, részben néhány eset rövid ismertetése.

Pénzhamisítás a reformkorban - Harmati Róbert - 2017. január 17. Pénzhamisítás a reformkorban (766 MB)
Harmati Róbert - 2017. január 17.
A csak hang (MP3) változat   >  


A milleneumi fantáziapénzek alkotóiról, verési technikáiról, darabszámairól

A millenniumi fantáziapénzek egy sajátos szeletét képezik a 19. század végi magyar emlékérem/emlékpénz készítésnek. Amellett, hogy az ezredéves magyar pénzverésnek metszetét adták egy nagyszabású ünnepségsorozat keretén belül, számos készítésükhöz kapcsolódó fontos részlet még ma sem tisztázott. Ennek okát abban, látjuk, hogy a velük foglalkozó publikációk eddig egyszer sem léptek túl az általános ismertetés terjedelmén. Mostani előadásomban szeretnék tisztázni néhány, eddig függőben lévő kérdést. Például, hogy melyik éremoldal kinek az alkotása, az egyes típusok milyen verési technikával készültek, és hány darabot vertek belőlük? Ennek nyomán a jövőbeni írásokban, katalógusokban már a valóságot jobban közelítő adatok szerepelhetnek.

A milleneumi fantáziapénzek alkotóiról, verési technikáiról, darabszámairól - Soltész Ferenc - 2017. február 21. A milleneumi fantáziapénzek alkotóiról, verési technikáiról, darabszámairól (493 MB)
Soltész Ferenc - 2017. február 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


Caracalla pénzreformja és előzményei

A 215-ös pénzreform egy jól feldolgozott téma. Az előadás megpróbálja stilisztikai szempontból vizsgálni a változást. Milyen előlapi és hátlapi változások következtek be, melyik istenek kerültek előtérbe és melyek vesztették el jelentőségüket az új rendelet következtében? Hogyan nyomta bélyegét a változásra a császár pszichológiailag "érdekes" személyisége? Néhány, talán a gyűjtők számára is hasznos adat is elhangzik az előadás során.

Caracalla pénzreformja és előzményei - Kocsis Károly - 2017. március 21. Caracalla pénzreformja és előzményei (676 MB)
Kocsis Károly - 2017. március 21.
A csak hang (MP3) változat   >  


A tallini Lovagrendek Múzeuma

Tallinna - Rüütliordude Muuseum (angolul: Tallinn - Museum of Orders of Knighthoods) néven egy magánerőből létrehozott múzeum nyílt meg 2017. január 19-én, amelynek kiállítótermeiben közel háromszázötven rendjel és kitüntetés látható. A múzeum megalapítója, Valerij Griscsuk vállalkozó az elmúlt években gyűjtött össze egy párját ritkító anyagot. Az ünnepélyes megnyitón magyar delegáció is részt vett.

A tallini Lovagrendek Múzeuma - Pandula Attila - 2017. április 18. A tallini Lovagrendek Múzeuma (846 MB)
Pandula Attila - 2017. április 18.
A csak hang (MP3) változat   >  


Felvidéki szabadkőműves jelvények és érmek

A magyar vonatkozású szabadkőműves jelvényeket és érmeket kevesen kutatják, kevesen gyűjtik hazánkban. A téma népszerűsítése érekében az előadó a felvidéki páholyokhoz és a felvidéki páholytagokhoz köthető jelvényeket és érmeket mutat be.

Felvidéki szabadkőműves jelvények és érmek - Szekeres Balázs - 2017. május 16. Felvidéki szabadkőműves jelvények és érmek (375 MB)
Szekeres Balázs - 2017. május 16.
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu