Garai Géza Szabadegyetem - 2017 tavasz
Székesfehérvár, AMK


Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe?

A periodikusan kitáguló és összehúzódó csillagok sajátrezgéseket végző égitestek, melyek megfigyeléseit fel lehet használni a belső szerkezet modellezésére. Az asztroszeizmológia módszere nagy mértékben hasonlít a geofizikusok kutatásaira, akik a földrengésekből következtetnek bolygónk belsejének felépítésére. A Naphoz hasonló csillagokban sajátrezgések százait, ezreit gerjesztik a konvektív energiaterjedés nagyobb léptékű gázmozgásai, és ezek a legalkalmasabb pulzációk asztroszeizmikus vizsgálatokra. Előadásunkban bemutatjuk a terület látványos fejlődését az elmúlt 10-15 évben, amiben a kiterjedt földi észlelési kampányok után a Kepler-űrtávcső hozta el az igazi áttürést. Űrfotometria és asztroszeizmológia - a mikromagnitúdós forradalom hatásai a csillagok asztrofizikájában.

Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe? - Dr. Kiss László csillagász, akadémikus Csillagrengések kutatása - hogyan pillanthatunk be a csillagok belsejébe? (845 MB)
Dr. Kiss László csillagász, akadémikus
A csak hang (MP3) változat   >  


Barlangkutatás: tudomány, technika és elhivatottság az értékteremtés szolgálatában

Fehér foltok a Földön már csak az óceánok mélyén és a barlangokban találhatók. Csak kevés embernek adatik meg, hogy új világok feltárásában vehessen részt, és egy addig emberi láb nem taposta földdarabot elsőként járhasson be. Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy az egyetemi kutatómunka, a technika és a tudomány legújabb vívmányainak alkalmazása - társadalmi összefogással karöltve -, hogyan képes szerepet vállalni az ismeretlen föld alatti világ megismerésében. Szó lesz a szerző motivációjáról, hajtóerejéről, a technikai és tudományos háttérről, az elért eredményekről, úgy kialakítva, hogy Fejér megye barlangjai kerüljenek elsődlegesen a központba.

Barlangkutatás: tudomány, technika és elhivatottság az értékteremtés szolgálatában - Dr. Tarsoly Péter Barlangkutatás: tudomány, technika és elhivatottság az értékteremtés szolgálatában (897 MB)
Dr. Tarsoly Péter
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu