Hajmási József előadássorozat - 2016 tavasz
Székesfehérvár, AMK és ASzMH


A Világ keletkezése: ősrobbanás és/vagy teremtés?

A kozmológia a Világegyetem egészének szentelt tudomány: hogyan keletkezett, nyitott vagy zárt, statikus vagy fejlődő, miből van, mi a múltja és jövője. Na pjaink egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán. Bizonyos következtetései, mint a világegyetem gyorsuló tágulása, a sötét anyag és sötét energia túlsúlya a Világegyetemben, vagy a tér és idő kezdete az ősrobbanáskor, még a fizikus gondolkodását is megrázzák. Az előadás áttekinti a modern kozmológia kialakulását, az ősrobbanás elméletét és kísérleti bizonyítékait, valamint a megoldott és megoldatlan kérdések, problémák jelenlegi állását. Az előadó beszél különböző vallási irányzatok viszonyáról az ősrobbanáshoz, mint teremtéshez, végül összehasonlítja a kérdés fizikai és filozófiai vizsgálati módszereit.

Illusztrációnk: "Ősrobbanás" - Szilágyi Tibor festménye.

A Világ keletkezése: ősrobbanás és/vagy teremtés? - Horváth Dezső (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) - 2016. február 17. A Világ keletkezése: ősrobbanás és/vagy teremtés? (303 MB)
Horváth Dezső (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) - 2016. február 17.
A csak hang (MP3) változat   >  


Pillanatkép a magyar űrkutatás és űripar lehetőségeiről

Amint meghalljuk, hogy űrkutatás, esetleg űripar, óhatatlanul felcsillan a szemünk és eszünkbe jut pár jellemző kép. Gondolatunk már el is kalandozott a csillagászat irányába, az űrhajósok ugranak be és hosszas űrutazásokról álmodozunk. Nem véletlen, hogy rengeteg mozisiker a még mindig jobbára ismeretlen világűrben játszódik. Mint minden álma az emberiségnek, ez is apró lépéseken keresztül tud megvalósulni. Az előadás egy pillanatfelvétel csupán arról, mit takar a tényleges űripar, mit tesznek a magyar szakemberek a nemzetközi siker elérése érdekében, hol állunk most világviszonylatban. Beszélünk csatlakozásunkról az Európai Űrügynökséghez és arról, hogy ez milyen új lehetőségeket jelent a fiatalabb és már régebb óta fiatal korosztály számára.

Pillanatkép a magyar űrkutatás és űripar lehetőségeiről - Dr. Tari Fruzsina (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Űrkutatási Iroda) - 2016. március 29. Pillanatkép a magyar űrkutatás és űripar lehetőségeiről (168 MB)
Dr. Tari Fruzsina (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Űrkutatási Iroda) - 2016. március 29.
A csak hang (MP3) változat   >  


A gravitációs hullámok felfedezése

Először történt, hogy tudósok megfigyelték a téridő "gravitációs hullámoknak" nevezett fodrozódásait, amelyek a távoli univerzum egy 1,2 milliárd évvel ezelőtt lezajlott kataklizmikus eseményében keletkezve most érték el a Földet. Az észlelés igazolja Albert Einstein 1915-ben közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését, és eddig példa nélküli, új ablakot nyit a Világegyetemre. Az előadás szól a gravitációs hullámokat észlelő két detektor, a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) történetéről, a jeleség felfedezéséről, a hullámok forrásául szolgáló feketelyuk-ütközés mechanizmusáról, és bemutatásra kerül a magyar hozzájárulás is a berendezés fejlesztéséhez és a közös munkához. Az előadásban szó lesz a gravitációs hullámok más típusú feltételezett forrásairól és ezek észlelésének lehetőségeiről.

A gravitációs hullámok felfedezése - Dr. Vasúth Mátyás (Wigner Fizikai Kutatóközpont) - 2016. április 26. A gravitációs hullámok felfedezése (195 MB)
Dr. Vasúth Mátyás (Wigner Fizikai Kutatóközpont) - 2016. április 26.
A csak hang (MP3) változat   >  


Az üstökös felfedi titkait - a Rosetta program eredményei

Az üstökösök a Naprendszer kialakulási körülményeiről hoznak hírt, az ősi "építőanyagokat" "időkapszulaként" szinte érintetlenül megőrizték, így az üstökösök és főleg a magjuk közvetlen közeli vizsgálatával bepillanthatunk az ősi Naprendszerbe. Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája műszerei már csaknem két éve gyűjtik a megfigyelési és mérési adatokat a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös magjáról és annak közvetlen közeli fizikai környezetéről. Ez az űrprogram az űrkutatás és a Naprendszer kutatása történetének egyedülálló programja, hiszen ez által egy addig ismeretlen kis égitestet sikerül közvetlen közelről és hosszú időn keresztül megfigyelni és tanulmányozni. Sőt, a Rosetta Philae elnevezésű leszállóegysége - bár kalandos út után, de sikeresen leszállt az üstökösmag felszínére és működése során műszerei rendkívül értékes adatokat gyűjtöttek a kis égitestről. Az előadás a Rosetta üstökös-program eddigi tudományos eredményeit mutatja be.

Az üstökös felfedi titkait - a Rosetta program eredményei  - Dr. Tóth Imre tudományos tanácsadó (MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete) Az üstökös felfedi titkait - a Rosetta program eredményei (273 MB)
Dr. Tóth Imre tudományos tanácsadó (MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete)
A csak hang (MP3) változat   >  


[Vissza az előző oldalhoz!]
© GalileoWebcast.hu